13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Stadion sa Svjetskog prvenstva u Rusiji u močvari problema

Samo godinu pošto je Rusija bila domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu, novoizgrađeni stadion za prvenstvo u baltičkoj enklavi Kalinjingradu suočava se s ozbiljnim problemima. Kritičari kažu da je krivac izbor lokacije za gradnju stadiona – močvara.

Godinu dana pošto je Rusija bila domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu, jedan od stadiona završen i otvoren tek nekoliko mjeseci prije manifestacije izgleda da je već u ozbiljnim problemima – možda tone u močvaru, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Od urušenih i napuklih cigli oko stadiona do glavobolja s drenažnim sistemom koji povećava opasnost od poplavljavanja, situacija sa stadionom u Kalinjingradu, ruskoj enklavi između baltičke države Litvanije i Poljske, nije najbolja.

- OGLAS -

Razlog? Kritičari kažu da je sve povezano s lokacijom. Kalinjingradska arena je izgrađena na vlažnom močvarnom tlu s mekom zemljom gdje nikada nije bilo velikih građevina. Navodno je trebalo da graditelji podupru temelje pijeskom, ali su škrtarili na građevinskom materijalu dok su previše naplatili radove, navele su vlasti, što je dovelo do hapšenja, među ostalima i višeg lokalnog zvaničnika kojem se sada sudi.

Rusija je potrošila više od 14 milijardi dolara za organizaciju Svjetskog prvenstva u junu i julu 2018, čime je to bilo najskuplje fudbalsko takmičenje u istoriji. Ali kao i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. na jugu na Crnom moru, izgradnja infrastrukture i stadiona praćena je optužbama o korupciji, mitu i lošoj izradi.

Zapuštenost i propadanje nijesu neobični za stadione i infrastrukturu u gradovima koji su organizovali manifestacije poput svetskog prvenstva ili olimpijskih igara. Čak su već napuštene i neke arene Olimpijskih igra 2016. u Rio de Žaneiru u Brazilu. Ali kritičari kažu da je malo objekata propalo tako brzo kao Kalinjingradska arena.

Kalinjingradska arena, s troškovima izgradnje u vrijednosti od oko 260 miliona eura, poslije odigrana četiri meča na Svjetskom prvenstvu, uglavnom je bila zaboravljena izvan ruskog najzapadnijeg regiona. Sada je dom FK Baltike, drugoligaškog ruskog tima čije utakmice obično prati nekoliko hiljada navijača.

Problemi s odvodom vode

Stadion je, međutim, došao u nacionalni fokus 9. septembra kada je na njemu igrana utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. između Rusije i Kazahstana. Umjesto slavljena pobjede Rusije od 1:0, kolumnista jednog od vodećih ruskih sportskih dnevnika Sport-Ekspresa izrazio je zaprepašćenje stanjem stadiona, uz previđanje da reprezentacija više nikada neće igrati tamo i pitanje da li će se građevina urušiti.

Usred tog nezadovoljstva, Aleksej Mojsa, direktor opštinskog preduzeća Gidrotehnika koje je nadležno za održavanje stadiona, rekao je na sastanku 10. septembra na kojem su bili i najviši gradski zvaničnici da su kanalizacija i drenažni sistem u lošem stanju i žalio se na, kako je rekao, odsustvo osjećaja urgencije da se problem riješi.

Poslije Mojsove izjave o problemu s odvodom vode, drugi su izrazili zabrinutost da bi velike kiše mogle da izazovu ozbiljne poplave na stadionu.

Stadion u Kalinjingradu je oduvijek bio među najproblematičnijim od 12 izgrađenih za Svjetsko prvenstvo 2018. Izgrađen je od temelja za potrebe turnira i završetak radova je bio odložen do marta 2018, samo nekoliko mjeseci prije prvog meča. Finansijski problemi su kompaniju odgovornu za projekat stadiona doveli do proglašenja bankrota.

Objekat sa 35.000 mesta izgrađen je na Oktobarskom ostrvu, adi između dva rukavca reke Pregolje. Pokazalo se da je to nezgodna lokacije, uglavnom zbog natopljenog tla koje nije najčvršća osnova za velike strukture. Graditelji su rekli da je to povećalo konačnu cijenu stadiona.

Tajkun povezan s Kremljem Aras Agalarov, predsjednik Krokus grupe koja je bila glavni izvođač radova na izgradnji stadiona, usred međusobnih optužbi rekao je da je za pojačavanje temelja iskorišćena polovina potrebnog pijeska i to lošeg kvaliteta.

“Regionalna uprava je trebalo da pripremi teren ispod građevinskog terena za stadion nanošenjem šest metara sloja građevinskog peska, ali je zapravo samo polovina iskorišćena, i to nije bio građevinski pijesak, već glinasti pijesak”, rekao je 2016. Agalarov za nezavisni ruski mediji RBK.

Policija je u julu 2017. uhapsila bivšeg regionalnog ministra građevine u Kalinjingradu Amira Kušhova, zamenika regionalnog direktora za kontrolu građevinskih radova Sergeja Trubinskog, kao i Hačima Eristova, višeg menadžera u Globalelektroservisu, podružnici kompanije Summa, koja je angažovana za pripremne radove za izgradnju stadiona, što je obuhvatalo postavljanje osnove s pijeskom.

Hapšenja, optužnice

Prema ruskom poslovnom dnevniku Komersant, sva trojica su osumnjičena za krađu 500 miliona rubalja (6,9 miliona eura po sadašnjem kursu) u vezi s izgradnjom Kalinjingradske arene.

To nijesu svi pritvoreni zbog skandala s kalinjingradskim stadionom.

Policija je u Moskvu u martu 2018. pritvorila Zijavudina Magomedova, suvlasnika Summe, zajedno s njegovim bratom Magomedom Magomedovim. Oni su optuženi u većem slučaju koji uključuje krađu 2,5 milijarde rubalja (35 miliona eura), od čega je nespecifikovan iznos povezan s projektom kalinjingradskog stadiona.

Prema ruskim istražiteljima, optužnica proističe iz tendera u vrijednosti od 785 miliona rubalja (10,9 miliona eura) koji je dobio Globalelektroservis za radove pripreme temelja za Kalinjingradsku arenu.

Ruski tabloidni portal Lajfnjuz (LifeNews) izvijestio je u julu 2017. da istražitelji sumnjiče Globalelektroservis da je koristio podružnicu Upravljanje industrijskom i tehničkom opremom da preusmjeri 300 miliona rubalja navodno nezakonito stečene dobiti na račune na Kipru.

Solomon Ginzburg, istaknuti kalinjingradski političar i član Javne komore Kalinjingradske oblasti, zvaničnog savetodavnog odbora civilnog društva, rekao je da je, kako je naveo, “ingeniozni lopovluk” oko projekta ukorenjen u loše smišljenom izboru lokacije.

“Kompetentni ljudi u Kalinjingradu su predlagali drugačiji scenario za organizovanje utakmica fudbalskog Svjetskog prvenstva – rekonstrukciju postojećeg stadiona Baltike”, rekao je Ginzburg za rusku redakciju RSE-a, misleći na stariji, skromniji bivši dom drugoligaša FK Baltika.

Da je taj plan sproveden, rekao je on, “troškovi bi bili skoro prepolovljeni, smanjujući mogućnosti i za korupciju. Ali nekom je trebalo da gradi ogromnu strukturu u bari, zatrpavanjem miliona tona pijeska i milijardi rubalja”.

Kušhov, najviši bivši zvaničnik optužen u slučaju insistira da je nevin.

Na nedavnom saslušanju pred kalinjingradskim sudom video linkom iz Moskve, gde je u zatvoru od hapšenja, Kušhov je rekao da nije razumio optužnice iznijete protiv njega i sugerisao da nedostaju dokazi.

“Ako sam optužen za zločin, gdje je onda dokaz zavjere?”, pitao je Kušhov na sudu. “I gdje su pare, 752 miliona rubalja koje sam navodno ukrao?”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA