15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Općina Konjic pozvala lokalnu dijasporu na investiranje

Info-dan “Dijasporske investicije: Domovina, Vaša naredna poslovna destinacija”, koju je realizirala Općina Konjic u saradnji s USAID Projektom “Diaspora Invest” i Biznis centrum bh. dijasporom, održan je u ponedjeljak u Konjicu.

 “Općina Konjic je politikom otvorenih vrata prema investitorima, proaktivnim mjerama ohrabrenja ulaganja i jačanja ekonomije, napravila još jedan iskorak, te sada kroz posebne aktivnosti podržava ulaganja bosanskohercegovačke dijasporske zajednice. Današnji info-dan je dokaz toga, gdje su sudionici iskazali interes za novi poziv USAID-a kojim se podržavaju ulaganja dijaspore”, poručili su predstavnici Općine Konjic.

 Armin Alijagić, iz Biznis centar bh. dijaspore, govorio je više o mogućnostima podrške koja se realizira u suradnji s lokalnim zajednicama. Također, pojasnio je i detalje novog javnog poziva USAID Projekta “Diaspora Invest”, u kojem poduzetnici mogu osigurati podršku u iznosu i do 50.000 maraka.

- OGLAS -

 “Projektni prijedlog možete popuniti na www.grant.diasporainvest.ba do kraja ovog mjeseca. Budite slobodni da nas kontaktirate za podršku i sva pitanja. USAID Projekat ‘Diaspora Invest’ je kroz grant program i aktivnosti tehničke podrške radio s 90 kompanija, sve su to investicije koje su pokrenute od strane dijaspore, kroz suvlasništvo ili njihovu inicijativu. Broj takvih ulaganja će rasti, i zašto Konjic ne bi bio prepoznatljiv po ovoj vrsti ulaganja u budućnosti”, dodao je Alijagić.

 Alijagić je napomenuo da je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava dostupan kompanijama registriranim u posljednje tri godine, te da poduzeća moraju imati najmanje 25 posto vlasničkog udjela člana dijaspore, ili dugoročno dokazivo poslovno partnerstvo sa članom/članicom bh. dijaspore.

 “Status člana dijaspore za potrebe projekta i aplikacije na grant mora biti dokazan važećim dokumentom koji ukazuje na prebivalište izvan BiH sa ukupnim trajanjem od najmanje tri godine. Osoba se također može smatrati članom dijaspore ako se vratila u Bosnu i Hercegovinu, ispunila je ovaj uslov u ranijem period, a ima trajno prebivalište u BiH unutar tri godine prije objave Poziva”, pojasnio je Alijagić.

 Iz Općine Konjic su naglasili otvorenost za svaki oblik suradnje, te je najavljen nastavak aktivnosti podrške investitorima kroz ovakva i slična okupljanja, priopćio je USAID.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA