3 C
Sarajevo
17.04.2024

Tuga golema: Teškom mukom obnovili kuću, a sada je od nje ostalo samo zgarište (FOTO)

U požaru koji je u petak u kasnim popodnevnim satima buknuo u kući porodice Begović, u selu Kamen kod Goražda, izgorjeli su kompletna krovna konstrukcija, ali i unutrašnjost objekta u kojem je živjela višečlana porodica. Vlasnik Božidar Begović živi u Novom Goraždu, a obnovljenu kuću u Kamenu posljednjih godina koristi njegov sin Jovan, koji je sa suprugom i dvoje djece podigao plantažu malina, kako bi u teškim vremenima uspio preživjeti.

– Pošto žena nigdje ne radi teško je živjeti bez neke dodatne aktivnosti, jer život je danas skup. Kroz te maline gledamo nešto da zaradimo. I ova nesreća kad se desila, brali smo maline. Završavali, pakovali se da odvezemo malinu na prodaju kad je komšija naišao i s brijega nas zovnuo da gori kuća. Istrčao sam i vidio dim, pokušao sam nešto da učinim, ali građa i lamperija su bili suhi i nisam uspio – priča nam Jovan Begović.

Požar su ugasili pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde, u trenucima kada su zbog visokih temperatura i betonski serklaži bili počeli da pucaju. Uviđaj su u jutarnjim satima obavili pripadnici MUP-a BPK Goražde s inspektorom za protupožarnu zaštitu. Potencijalni dokazi uništeni su tokom akcije gašenja.

- OGLAS -

– Ne mogu ni oni konkretno reći šta je uzrok. Nemam nikakvu sumnju da je požar podmetnut, to je zadnje što bi mi palo na pamet, jer kuća je bila zaključana, a ključevi su bili kod nas i kad sam došao ja sam je otvorio – kaže Jovan.

Subotnje jutro u porodici osvanulo je u nevjerici da je kuća u kojoj su boravili uništena je u trenu. Božidar Begović sa suprugom živi od minimalne penzije, a od troje njegove djece radi samo Jovan. Bez pomoći institucija problem s kojim su suočeni teško će sami riješiti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA