17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Lukića za otmicu u Štrpcima

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milana Lukića, rođenog 1967. godine u Foči i koji se nalazi na izdržavanju kazne izrečene od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne koju mu je izrekao MKSJ u Den Haagu, Tužilaštvo BiH ispunilo je posljednje procesne uslove za podizanje optužnice protiv Lukića.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, zajedno sa komandantima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. On se tereti da je učestvovao u planiranju i organizovanju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar u mjestu Štrpci, navode iz Tužilaštva BiH.

- OGLAS -

Dodaju da je nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore sa područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog porijekla, optuženi, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, učestvovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani, nakon čega su odvezeni u mjesto Musići, gdje je optuženi 27. februara 1993. godine lično učestvovao u ubistvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu.

Od 20 osoba, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga. Optuženi se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, zaključili su iz Tužilaštva BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA