-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Jednodnevni štrajk na grčkim otocima zbog migrantske krize

Na grčkim otocima Lezbosu, Chiosu i Samosu hiljade uposlenika javnih institucija štrajkuj kako bi skrenuli pažnju na migrantsku krizu, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 10.000 građana izašlo je na ulice povodom jednodnevnog štrajka, a tim povodom bile su zatvorene i radnje.

Poziv na štrajk uputile su općine, a podržala su ih različita udruženja i stanovnici otoka i javne institucije. Radi se o građanima otoka koji su najviše pogođeni migrantskom krizom. 

- OGLAS -

Otprilike 10.000 ljudi, uključujući gradonačelnika, bivše zamjenike i visopozicionirane službenike, okupilo se danas na Lezbosu gdje je održana i mirna šetnja.

Demonstranti su protestovali protiv politike vlade i Evropske unije. Nosili su transparente na kojima je pisalo: “Naši otoci pripadaju nama” i “Mi želimo naše otoke nazad”.

Gradonačelnik Stratis Kitelis kazao je u obraćanju prisutnima da su se okupili da pošalju poruku da nisu sami i da će njihov glas stići do premijera i drugih zvaničnika.

“Želimo da se hitno smanji pretrpanost otoka i da kontrolu preuzmu organizacije nevladinog sektora. Zahtijevamo zaštitu naših morskih granica”, rekao je Kitelis. 

Očekuje se da će slični protesti biti održani u četvrtak u Atini. 

Hiljade migranata iz različitih zemalja trenutno se nalazi u prenatrpanom kampu Moria na Lezbosu. Svakodnevno se bore s jako lošim životnim uslovima. 

U kampu kapaciteta 3.000 ljudi trenutno se nalazi oko 18.000, uglavnom žena i djece. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA