13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Kusturica želi snimiti film o Jasenovcu

Proslavljeni režiser Emir Kusturica dogovorio je sa rukovodstvom Matice srpske u Novom Sadu da se jedna kuća u vlasništvu te institucije renovira i postane “Kuća RS-a”. Direktor Matice srpske Dragan Stanić rekao je da je riječ o kući u Ulici Marije Trandafil i da je u planu da ta kuća bude otvorena 2021. godine kada Novi Sad bude slavio titulu Evropske prijestonice kulture.

 

Kusturica je jučer, nakon novosadske promocije svoje najnovije knjige “Šta mi ovo treba”, rekao za da bi volio da snimi film o Jasenovcu, što mu je kao ideju nedavno iznio izraelski historičar i istraživač genocida u Drugom svjetskom ratu Gideon Greif, te da čeka da vidi kako će se okolnosti dalje poklopiti.

- OGLAS -

 

Znam da su se mnogi toj ideji obradovali, ali možete misliti kako su se ražalostili ovi koji vjeruju da oni treba da uzmu pare i naprave neki drugi film – rekao je Kusturica.

 

Prema njegovim riječima, film o Jasenovcu kasni mnogo decenija “zbog našeg nemara prema svojoj tragediji”.

 

Imamo mi stratišta mnogo, a zbog podaništva prema politici izbjegavali smo da napravimo filmove o našim suštinskim i mitskim mjestima – istakao je Kusturica.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA