11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Razbijene narko-bande u Albaniji, “pali” i političari i policajci

Među uhapšenima je i Arben Ndoka, bivši poslanik vladajuće Socijalističke stranke, kao i tri policajca.

 

Akcija protiv narko-bandi koje imaju veze sa političarima je sprovedena u posljednja tri dana u 12 gradova.

- OGLAS -

 

U akciji je učestvovalo 1.500 policajaca i tokom nje su razbijena četiri narko-bande koje su sarađivale i internacionalno organizovale posao – proizvodnju, prodaju i šverc narkotika, kao i pranje novca, piše Dojče vele.

 

To je bila jedna od najvećih operacija te vrste u Albaniji.

 

Državno tužilaštvo Albanije je prije mjesec dana podnijelo krivičnu prijavu i dostavilo policiji hiljade sati prisluškivanih telefonskih razgovora, video snimaka, izvještaja tajnih istraga na licu mjesta, snimaka dronom i hiljada stranica korespodencije osoba i institucija u Albaniji i inostranstvu.

 

Istraga je isplela mrežu oko laboratorije u mjestu Has na sjeveru Albanije gdje se proizvodio heroin, da bi se potom švercovao u EU, a praćena je distrubucija droge, ali i tokovi novca, piše Dojče vele.

 

Tom prilikom utvrđeno je da se masovno kupuju skupi placevi na omiljenim turističkim odredištima Albanije, a tužilaštvo je saopštilo da se to radilo uz pomoć visoko pozicioniranih političara.

 

Prema podacima kancelarije UN za borbu protiv kriminala i narkotika za 2017. godinu, albanske narko-bande su na prvom mjestu na svijetu po švercu marihuane i heroina, a na trećem po trgovini kokainom.

 

Novinar Artan Hodža optužio je bivšeg poslanika Ndoka da je političku moć zloupotrijebio za falsifikovanje dokumenata i kupovinu placeva u javnom vlasništvu – nepostojeći vlasnici su placeve jeftino kupovali i potom ih skupo prodavali.

 

Ta praksa je u martu dovela do hapšenja 12 službenika državne i komunalne uprave, koji su osumnjičeni za primanje mita i s tim u vezi otuđivanje oko 235.000 kvadrata javnih površina na području oko Leša, na obali Jadrana.

 

Dojče vele navodi da su do sada u Albaniji politički i državni funkcioneri bili nedodirljivi, čak i kada je javna tajna bila da su umiješani u korupciju ili da su aktivno učestvovali u švercu droge.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA