20 C
Sarajevo
29.03.2024

Krišto: Nismo mi ti koji treba da govore o moralu

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kazala je da zastupnici u Parlamentu “moraju dobiti rješenje o godišnjem odmoru, koristili ga ili ne”, odgovarajući na novinarsko pitanje da li je moralno koristiti godišnji odmor iako mjesecima nije održana sjednica.

“Što se tiče sjednice Doma naroda, oni će vam to kazati. Pitanje koje se odnosi na imenovanje delegacija V.E. naravno da nije moguće bez održavanja zajedničkog Koelgija na kojem će se utvrditi kriteriji za izbor članova za sastav delegacije koje mora potvrditi i jedan i drugi Dom”, kazala je Krišto i dodala:

“Treba se usaglasiti kako oko termina, tako oko dnevnog reda. Kako toga nije bilo, tako nismo nažalost uspjeli ni održati sjednicu zajedničkog kolegija”.

- OGLAS -

U ponedjeljak ističe rok za imenovanje članova u PS Vijeća Evrope?

“Koliko god mi vama kazali, ja se nadam i duboko vjerujem u svoju odgovornost. To je stvar u domenu PS, i jednog i drugog doma. To je političko pitanje, ja ne mogu preuzeti odgovornost za kretanje stvari u Parlamentu. Svi se moramo ponašati odgovorno i raditi svoj posao. Znamo u čemu je problem, politički dogovori su neminovni i mora postojati konsenzus. Kada je u pitanju funkcionisanje zakonodavne vlasti na nivou BIH, jasno je da je uvjetovano uspostavom Vijeća ministara. Znači da je na potezu Predsjedništvo BiH, da nam dostavi kandidate prije svega”, smatra Krišto.

Da li je moralno koristiti godišnji odmor nakon što nije formirana vlast?

“Možda ni vi, a ni ja nismo ti koji bi trebali govoriti o tome šta je moralno. Svako ima karakter i odgovornost. Što se tiče godišnjih odmora, mi smo u obavezi ispoštovati zakonske odredbe. Da li zastupnici išli ili ne na godišnji odmor, oni moraju dobiti rješenja. Znam puno slučajeva koji dobiju rješenje, a ne odu na godišnji odmor. Sukladno zakonu, mora se iskoristiti zakon do 31.6. i to je posao službi da to rade”, kazala je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA