15 C
Sarajevo
26.04.2024

Sramotne scene pred novogodišnje praznike: Gradske ulice prljave i zapuštene

Iako je sezona novogodišnjih praznika i period kada bh. prijestonicu posjećuju brojni turisti te kada se nadležni iz Gradske uprave hvale da će Sarajevo biti centar regije u novogodišnjoj noći, grad je poprilično prljav i zapušten. Smeće i prljavština po ulicama i trotoarima je ružna slika koja se može vidjeti na skoro svakom ćošku i koju će turisti ponijeti sa sobom kada budu odlazili.

Građani su uglavnom zgroženi održavanjem ulica te smatraju da bi nadležne službe trebale biti puno više na terenu i čistiti ulice. Iako nema padavina, gotovo je nemoguće od Skenderije doći do Baščaršije, a da potpuno ne uprljate cipele.

Čak je i uže jezgro grada na nekim mjestima dosta zapušteno iako se, prema riječima portparola preduzeća „Rad“ Mirze Ramića, taj prostor najviše tretira.

- OGLAS -

Prilikom čišćenja strogog centra grada, ističe Ramić, imaju zabranu ulaska u taj dio te zbog toga trpe građani i preduzeće.

– Mi svakodnevno odvozimo smeće s prostora užeg urbanog jezgra. Osim u noćnim satima, otpad vozimo i tokom dana. Uz pomoć električnih vozila i usisivača uklanjamo i sitni otpad s trotoara – rekao je Ramić.

Dok Ramić tvrdi kako je na ručnom čišćenju angažirano 20 do 30 ljudi, u brojnim ulicama uz saobraćajnicu kao i na trotoarima može se vidjeti sitni otpad, papiri, flaše…

Jedan od razloga što su ulice prljave je i taj što se zbog niskih temperatura saobraćajnice ne mogu prati.

– Vremenski uvjeti ne dozvoljavaju pranje ulica. Međutim, tamo gdje je najprljavije aktiviraju se cisterne u trećoj smjeni, te nakon što se operu ceste, odmah se posipa so kako se ne bi stvorila poledica – rekao je Ramić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA