Vijesti
U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice oglasila se sirena za uzbunu.
UŽIVO | Kosovski mediji: "Odluka o reciprocitetu odgođena na trideset dana!" (FOTO+VIDEO)
Kako javljaju čitaoci sa sjevera Kosova, građani se okupljaju u selu Rudare, općina Zvečan.
Na snimcima koji se šire društvenim mrežama mogu se vidjeti ljudi koji se sklanjaju sa ulica, ali i veliki broj njih koji se ponaša kao da je sve normalno.

00:08 Kosovski mediji: "Odluka o reciprocitetu odgođena na trideset dana"

Vlada Kosova saopćila je da odgađa odluku o reciprocitetu za lične iskaznice i registarske oznake do 1. septembra, odnosno na trideset dana. Do odluke je došlo nakon sastanka s američkim ambasadorom na Kosovu, javlja Jehona Hulaj, novinarka kosovarskog portala "Telegrafi".

23:58 Američki ambasador na Kosovu traži odgodu odluke o reciprocitetu

Ambasador SAD na Kosovu Jeffrey M. Hovenier rekao je da je od kosovskih lidera zatražio da odgode primjenu odluke o reciprocitetu za lične iskaznice i tablice za trideset dana.

On je rekao da je odluka o reciprocitetu za lične iskaznice i tablice potpuno odgovarajuća i u skladu sa Briselskim sporazumom, ali je zatražio odgodu za trideset dana, jer je, prema njegovim riječima, bilo dezinformacija i nesporazuma u vezi sa odlukama.

"SAD nije bio zabrinut zbog ove odluke. Imao sam sastanak sa predsjednikom Osmanijem, premijerom Kurtijem, zamjenikom premijera Osmanijem i ministrom vanjskih poslova Gervalom, da postavim jasan zahtjev od Vlade SAD da odgodi sprovođenje odluke za trideset dana. Mislim da bi odgoda implementacije bila neophodna, jer se čini da je bilo dezinformacija i nesporazuma oko odluke. Nadamo se da ćemo raditi sa našim partnerima u EU na smanjenju tenzija. Ne tražimo ukidanje odluke, da bude jasno, već odgodu”, rekao je Hovenier, koji je izrazio zabrinutost zbog tenzija na sjeveru Kosova.

23:47 KFOR: "Spremni smo intervenirati ako stabilnost bude ugrožena"

KFOR je objavio da je sigurnosna situacija na sjeveru Kosova napeta te da su snage KFOR-a spremne intervenirati ako stabilnost bude ugrožena.

"Ukupna sigurnosna situacija u sjevernim općinama na Kosovu je napeta, a misija KFOR-a je pomno prati i spremna je intervenirati ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom koji proizlazi iz Rezolucije 1244 SB UN", navodi se u saopćenju KFOR-a koje je dostavljeno srpskoj agenciji Tanjug.

Navodi se i da je zapovjednik KFOR-a u kontaktu sa svim relevantnim sugovornicima, uključujući predstavnike kosovskih sigurnosnih organizacija i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

23:17 "Radio Slobodna Evropa": "Kosovska policija i NATO-ve snage aktivirale dodatne specijalne jedinice"

"Radio Slobodna Evropa" prenosi da su kosovska policija i NATO-ve snage aktivirale dodatne specijalne jedinice na sjeveru Kosova kao odgovor na barikade koje su postavili lokalni srpski militanti. 

22:54 Vučić stigao u Generalštab Vojske Srbije

Kako javlja više srpskih medija, Aleksandar Vučić upravo je stigao u Glavni stožer Vojske Srbije. Očekuje se njegova reakcija na stanje na sjeveru Kosova, dodaju.

Podsjetimo, predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je danas Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se "urazume" kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka Vlade Kosova koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Kosovo od 1. augusta uvodi zabranu ulaska na svoju teritoriju osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni "ulazno-izlazni dokument".

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srpske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje. Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već jedanaest godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

22:45 Pripadnici Specijalne jedinice Kosova krenuli ka sjeveru?

ROSU je krenuo ka sjeveru Kosova, prenosi "Demokracija". Jedinica za brzo reagovanje, kako navode, već je otišla na sjever Kosova, dok su sve jedinice u općinama na sjeveru pozvane na mobilizaciju. 

22:42 Čuje se rafalna paljba u selu Banje?

Kako "Novosti" izvještavaju, čula se rafalna paljba u 22:30 sati u selu Banje kod Brnjaka. 

22:41 Novinarka N1: "Opet su se čule sirene za uzbunu"

Ana Marija Ivković, novinarka N1 iz Kosovske Mitrovice, rekla je da su večeras oko 22:00 sata u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice ponovno upaljene sirene za uzbunu, ali da je situacija u gradu mirna.

"Sirene su prestale prije tri sata, ali su se ponovno oglasile. Za sada nemamo informacije što se događa. Što se tiče informacija vezanih za pucnjavu, informacije s terena govore da u Radarima do 21:30 nije bilo nikakve pucnjave. Što se tiče Brnjaka, nemam nikakve informacije. Ono što je zanimljivo u vezi saopćenja policije Kosova je da nije bilo preciznih informacija na kojoj lokaciji se dogodila pucnjava o kojoj govore", navodi Ivković.

Prema njenim riječima, u južnom dijelu Kosovske Mitrovice je parkirano više vozila policije, ali kaže da to ne sugerira da se nešto vanredno događa.

"Veća je prisutnost karabinjera, ali je situacija zaista mirna", navela je Ivković.

Ona je potvrdila da su administrativni prijelazi zatvoreni, kao i da su barikade napravljene od kamiona koji su natovareni pijeskom i zemljom, a da se u neposrednoj blizini barikade u Rudarima nalazi i vozilo Hitne pomoći, koje ne sudjeluje u blokadi.

22:25 Brnabić za stanje na Kosovu optužila Kurtija

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić oglasila se večeras povodom trenutne situacije na sjeveru Kosova.

"Sve što vidimo danas, rezultat je Kurtijevih unilateralnih poteza. Srbija ništa nije napravila da započne ovu krizu, Srbi na Kosovu nisu učinili apsolutno ništa da izazovu ovo što danas vidimo. Upravo suprotno, ovo je epilog višegodišnjeg maltretiranja Srba na Kosovu i nepoštovanja međunarodnih sporazuma", rekla je Brnabić.

Potom je spomenula Vučića.

"Predsjednik Vučić i Srbija pozivaju na mir, stabilnost, povezivanje i saradnju, a Albin Kurti je sramota današnjeg Balkana. Kurti je čovjek čija je jedina politika stalno nasilje i stalne provokacije. Kurti je taj koji je doveo stvari do ove tačke ukidanjem prava glasa Srbima, zabranom održavanja izbora na teritoriji Kosova, nepoštovanjem Briselskog sporazuma i otvorenim priznanjem da Priština nikada neće implementirati Briselski sporazum, kao i namjerno pogrešnim i selektivnim tumačenjem starih sporazuma", zaključila je.

22:12 Kurti: "Naredni dani bit će izazovni"

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da će naredni dani biti izazovni i problematični jer se Kosovo suočava sa "srpskim šovinizmom", koji, kako je rekao, veoma dobro poznaje.

Kurti je naveo da su glavni krivci za taj nered predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković. On je Facebooku naveo da su srpske "ilegalne strukture", prije nego što je počelo izdavanje dokumenata za ulazak i izlazak sa Kosova, blokirale puteve, što je, kako kaže, već ranije planirano. 

"Njima su prethodile izjave, sastanci i skupovi u Beogradu i Raškoj. Tamo su ove agresivne akcije koje se danas dešavaju bile planirane i podsticane. Vučić i Petković su zaslužni za nemire", napisao je Kurti na Facebooku.

On navodi da je Vlada Kosova "demokratska i progresivna", koja "voli, poštuje i sprovodi zakon i ustavnost, mir i bezbjednost, za sve građane bez razlike i za cijelu našu zajedničku državu".

"Organi za sprovođenje zakona i bezbjednosti prikupljaju informacije, prate situaciju i djelovat će u odbrani zakona i građana, našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Sljedeći sati, dani i nedjelje mogu biti izazovni i problematični", dodaje on.

Kurti navodi i da su suočeni sa "srpskim nacional-šovinizmom" koji dobro poznaje.

"Radit ćemo dan i noć, dežurat ćemo, za vas kao građane i za našu demokratsku republiku. I zajedno uspijevamo da očuvamo red i zakon", poručio je kosovski premijer.

21:38 Kosovska policija: "Pucalo se na policiju, ali nema povrijeđenih"

Kosovska policija je potvrdila da je na nekoliko lokacija čula pucnjavu iz vatrenog oružja, gdje su neki od pucnjeva bili usmjereni prema policijskim jedinicama, ali nije bilo povrijeđenih.

Dodaju i da imaju informacije od strane građana da postoje slučajevi privođenja i maltretiranja albanskih građana, kojima su nanijete povrede i materijalna šteta na njihovim automobilima od strane osoba za koje se sumnja da su dio organiziracije koja blokira ceste.

21:37 Policija Kosova demantirala da na sjeveru ima povrijeđenih građana

Kosovska policija je demantirala da na sjeveru ima povrijeđenih građana ili policijskih službenika i pozvala građane da ne nasjedaju na lažne vijesti.

Iz policije je najavljeno da se blokade nastavljaju na nekoliko različitih lokacija na sjeveru, u pravcu prijelaza Jarinje i Brnjak.

21:36 Dodatne snage ROSU idu ka administrativnim prijelazima?

Kako "Novosti" saznaju, Albanci iz Vučitrna šalju dodatnu policiju na administrativne prijelaze.

21:24 Oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Rusije o situaciji na Kosovu

"Odluka vlasti u Prištini da od 1. augusta počnu da primjenjuju neosnovana diskriminaciona pravila o prinudnoj zamjeni ličnih dokumenata i registracionih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedan korak ka protjerivanju srpskog življa sa Kosova", navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

"Ova odluka ima za cilj i da se istisnu srpske institucije sa Kosova koje obezbjeđuju zaštitu prava srpskog stanovništva od samovolje prištinskih ekstremista na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem. Lideri kosovskih Albanaca znaju da Srbi neće ostati ravnodušni, kada je riječ o direktnom napadu na njihove slobode i namjerno idu na eskalaciju situacije kako bi pokrenuli vojni scenarij. Naravno, na meti oštrih napada nalazi se i Beograd koji Zapad želi dodatno da neutralizuje albanskim rukama", istakli su iz ovog ruskog ministarstva.

Moskva poziva Prištinu, SAD i EU da "prekine sa provokacijama i da poštuje prava Srba na Kosovu".

"Ovakav razvoj situacije još jednom pokazuje neuspjeh posredničke misije EU. To je i primjer kakvo je mjesto pripremljeno Beogradu u EU, predloživši Beogradu da faktički prihvati obespravljenost svojih sunarodnika", naveli su na kraju saopćenja.

21:19 Kosovska policija: "Nema službenih informacija o tome da je neko povrijeđen"

Kosovska policija objavila je da nema povrijeđenih građana ili policajaca, prema službenim informacijama kojima oni raspolažu. Dodaju da se nastavljaju blokade na više različitih lokacija na sjeveru Kosova u smjeru dva granična prijelaza – Jarinje i Brnjak, koji su zatvoreni za saobraćaj. 

Pozivaju i apeliraju na sve medije i građane da ne "nasjedaju na informativno-lažne vijesti, koje imaju tendenciju destabilizirati situaciju i stvarati paniku". Navode da nastavljaju angažirati policijske jedinice u pružanju sigurnosti za sve građane bez razlike, u interesu očuvanja reda i javne sigurnosti.

21:17 Kosovski portal: "Sirena za uzbunu čula se tačno tri sata"

Sirena za uzbunu koja se u sjevernom dijelu Mitrovice čula od pola šest popodne stala je tačno poslije tri sata, navodi kosovski portal KoSSev.

21:15 U Sjevernoj Mitrovici ogromne tenzije i prazne ulice, sirene prestale

Kako javlja dopisnik "Kosovo onlinea", Srbi sa kojima je razgovarao odlučni su da pruže otpor eventualnom pokušaju iz Prištine. Na glavnom mostu preko Ibra nema trenutno nikoga osim nekoliko policijskih vozila.

Ranije tokom popodneva pojavila se informacija da su Albanci iz južnog dijela krenuli da se okupljaju, ali u ovom trenutku nema većih grupa sa južne strane mosta.

Srbi iz sjevernih kosovskih općina okupili su se tokom popodneva na magistralnim pravcima ka Brnjaku, Jarinju i kod Zubinog Potoka, u namjeri da spriječe početak uvođenja mjera Prištine, koje su najavljene za ponedjeljak.

20:35 Oglasili se iz Ministarstva odbrane Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije oglasilo se saopćenjem o stanju na sjevernom Kosovu.

"Povodom velikog broja dezinformacija koje u eter namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih računa na društvenim mrežama i pojedinih internet-portala, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane priopćuje da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova", napisali su.

20:31 Snage ROSU u oklopnim vozilima krenule na sjever, specijalci pod punom opremom i sa vodenim topovima! 

Kako javljaju "Novosti", iz Prištine prema Kosovu krenule su ekipe Hitne pomoći i oklopna vozila ROSU. Krenuli su ka Zupcu i Zubinom potoku, pod punom opremom i vodenim topovima.

20:19 Oglasila se policija Kosova saopćenjem 

"Policija je zatvorila saobraćaj za putnike i vozila na prijelazima Brnjak i Jarinje zbog blokade puteva od strane lokalnih Srba", saopćila je policija Kosova. Policija je pozvala građane da za saobraćaj koriste druge granične prijelaze.

Srbi su blokirali puteve u znak nezadovoljstva mjerama kosovskih vlasti u vezi sa ličnim kartama i registarskim tablicama.

19:50 Postavljene barikade u mjestima Rudare i Zupče

Nezadovoljni najavljenim mjerama, građani su postavili barikade u mjestu Rudare i Zupče, kraj Zubinog Potoka. Kako javlja RTS, građani su blokirali administrativne prijelaze Jarinje i Brnjak, a policija u centralnoj Srbiji vraćala je putnička vozila koja su se uputila ka administrativnim prijelazima.

Kosovski specijalci raspoređeni su kod Brnjaka i Jarinja. U mjestu Zupče glavni put je prepriječio kamion, a kako nezvanično saznaje "Kosovo online", građani su počeli da se okupljaju i na prijelazu Jarinje

19:15 Pojačane snage specijalne jedinice nalaze se kod mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici

Kako javlja "Kosovo online", na mostu se okupljaju i Albanci iz Južne Mitrovice.

Koha navodi da je u blizini mosta viđeno više desetina građana. Sirene su aktivirane na sjeveru Mitrovice, dok je prijavljeno da je blokiran put u Rudarima i Zvečanima i u Zubinom Potoku.

U blizini mosta na Ibru vide se Specijalne jedinice, kao i snage KFOR-a i italijanski karabinjeri. Od ponoći na Kosovu stupa na snagu odluka kojom se traži preregistracija vozila koja su označena srbijanskim registarskim oznakama, a započinje i izdavanje Deklaracionog lista za sve one koji posjeduju lične karte izdate od strane Srbije, a koji ulaze na Kosovo.

19:05 Srbi blokirali put prema Leposaviću

Oko 18:00 sati, Srbi su blokirali put, na oko 500 metara od objekta PS, prema Leposaviću. Na Rudaru ima oko stotinu Srba, dok se, prema saznanjima "Novosti", u Bošnjačkoj mahali okupio veći broj Albanaca.

19:00 Na prijelazu Jarinje blokiran saobraćaj

Na prijelazu Jarinje u toku je blokada saobraćaja. Narod se okuplja, a kako saznaje "Kosovo online", policija ne da nikome da prijeđe preko administrativnog prijelaza sa obiju strana.

Kolona vozila doseže od Rudnice, pa do samog prijelaza. Iako podaci kosovskog MUP-a pokazuju da je vrijeme zadržavanja do sat vremena, prema najnovijim informacijama, prijelaz trenutno ne funkcioniše.

18:59 Oglasile se sirene na Kosovu

Sirenama za uzbunu pridružile i sirene sa krovova automobila, kao i ambulantnih kola koja prolaze kroz Kosovsku Mitrovicu, no nema izvještaja o bilo kakvim incidentima.

Ranije je na Telegram kanalima i drugim društvenim mrežama javljeno da će ROSU blokirati neke općine, što je policija demantovala, no to je očigledno izazvalo uzbunu.

Mediji sa sjevera Kosova pišu da su mještani zbog toga blokirali put u Zvečanu i Zubinom Potoku. Zamjenik komandira kosovske policije za sjeverni region Besim Hoti oglasio se o tome za Kossev.

 

"Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vijest da će općina da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno, niti postoji takva namjera", rekao je Hoti.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.