15 C
Sarajevo
26.04.2024

’Studentski marš’ u Beogradu

Šetnjom pod nazivom „Studentski marš“, kako su saopštili organizatori, žele da poruče da „mladi ne smiju biti teret ovoj državi, u kojoj za njih nema posla bez partijske knjižice“.

Studentima se najprije obratio pisac Marko Vidojković: “Studenti su krizni štab u stalnom zasjedanju” rekao je i dodao: “Čuju vaš glas, samo vjerujte u ono što vjerujete, vjerujte u ono za šta se borite, a to je normalna Srbija.”

Oliver Tošković, profesor Beogradskog univerziteta kazao je da nema ljepšeg načina da se proslavi Dan studenata od protesta.

- OGLAS -

“Konačno ima smisla ta moja diploma, stojim na kamionu i pričam studentima. Nadam se da će ovaj aprilski protest uspjeti. Nema ljepšeg načina da se proslavi Dan studenata i da obilježimo sjećanje na aprilski protest i Žarka Marinovića (student koji je 1936. godine ubijen 4. aprila tokom studentskog štrajka). Mi već godinama trpimo uvođenje kontrole na univerzitetu”, rekao je Tošković.

Kolona studenata kreće se od Studentskog grada, centralnim ulicama Novog Beograda do zgrade Vlade Srbije, gdje bi trebalo da se studenti priključe ostalim učesnicima protesta „1 od 5 miliona“. Muziku pušta muzičar Milan Stanković.

Protesti su počeli u Beogradu 8. decembra, a potom se proširili na mnoge gradove u Srbiji. Građani zahtevaju ostavku državnog vrha, slobodne medije i stvaranje uslova za fer izbore.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA