15 C
Sarajevo
28.03.2024

Šarović ili Miličević: Tajnim glasanjem SDS sutra bira novog predsjednika

Najveća opoziciona stranka u RS-u sutra bira novo rukovodstvo, ali je još neizvjesno ko će biti njen novi lider.

Aktuleni predsjednik SDS-a Vukota Govedarica povukao je kandidaturu u korist Mirka Šarovića, za koga smatra da je osoba koja može da okupi stranku.

I Govedarica i Šarović su rekli da bi za stranku najbolje bilo kada bi imala jednog kandidata za predsjednika partije. 

- OGLAS -

Šarović je kazao da je Skupština stranke važan trenutak za SDS, koji je treba konsolidovati i ojačati te izgraditi prepoznatljivu politiku.

Kandidaturu je povukao i Mićo Mićić navodeći da time daje konkretan doprinos u postizanju konsenzusa oko jednog kandidata.

Mićić je u saopštenju naveo da je ovaj potez u interesu jedinstva koje je prijeko potrebno SDS-u.

“SDS sutra očekuju vjerovatno najvažniji unutarstranački izbori u prethodnih 20 godina. U trenutku duboke krize u kojoj je stranka već nekoliko godina iz niza objektivnih, ali i subjektivnih razloga, sad nam je najpotrebnije da pogledamo jedni druge u oči, prevaziđemo podjele i vratimo SDS na mjesto koje joj pripada od osnivanja i stranke i Republike Srpske”, poručio je Mićić.

U trci za predsjednika SDS-a tako su ostali aktuelni predsjednik Glavnog odbora Milan Miličević i Mirko Šarović. 

Pravo glasa ima 450 članova Skupštine, a glasanje se obavlja tajnim putem.

Govedarica i Šarović o povlačenju

– Ono što mislim, to govorim, ono što govorim – to radim. Prije dva, tri ili četiri mjeseca sam govorio da je najbolje rješenje za SDS da se okupimo oko jednog kandidata, jedne ličnosti. Ta ličnost sa sobom mora da nosi određeni stepen autiriteta, političkog integriteta, ko ima iskustva – smatrajući da je to najbolje rješenje. Tada sam naglas izgovorio ime Mirka Šarovića. To što sam govorio, danas sam uradio. Sa svojim znanjem, iskustvom i rezultatima koje ima u Savjetu ministara protekle četiri godine, na bazi svega toga i sita i rešeta koje je prošao u SDS-u, mislim da bi on bio najbolje rješenje za stranku”, pojasnio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica svoju odluku da odustane od kandidature za predsjednika SDS-a u korist Šarovića.

Kazao je da ostali kandidati nemaju razloga da se ljute.

Mirko Šarović je zahvalio Govedarici na podršci, istakavši da bi za stranku bilo najbolje da se okupi oko jednog kandidata.

“Predstojeća Skupština stranke je važan trenutak za SDS i oči cjelokupne javnosti su uperene u nas, jer je važno za šta ćemo se opredijeliti. Naša procjena je da treba napraviti konsolidaciju i ojačati stranku, koja treba da izgradi jasnu i prepoznatljivu politiku”, rekao je Šarović.

Miličević o šansama

Kakav put će SDS izabrati nakon izborne Skupštine Miličević smatra isforsiranim pitanjem od pojedinaca i medija.

To pitanje uopšte ne treba postavljati, jer je put SDS-a jasno definisan programom stranke i treba da se nastavi uz mnogo ozbiljniju i bolju unutrašnju organizaciju stranke”, mišljenja je Miličević te pojašnjava:

“SDS ne može biti na liniji približavanja SNSD-u, jer se radi o dva potpuno različita politička koncepta sa različitim shvatanjem načina i funkcionisanja života u RS. Sve političke partije mogu konstruktivno sarađivati na nekim pitanjima, ali SDS ne može i neće biti na političkoj liniji SNSD-a, ko god da bude izabran za predsjednika stranke”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA