5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

“Ne slažem se, ali odlazim.”

Ovu je poruku tvitovao njegov savjetnik Dan Scavino, jer su Twitter i Facebook stranice Bijele kuće blokirani nakon sukoba u Kapitolu: administratori su vjerovali da je predsjednik izazvao nemir obraćajući se pristalicama okupljenim na demonstracijama u Washingtonu.

Američki Kongres, raspravljajući o rezultatima predsjedničkih izbora, bio je prekinut tokom napada. Nakon što su se poslanici mogli vratiti na posao, mnogi republikanci promijenili su stav i rekli da im sada ne smeta potvrda Bidenove pobjede. Napad je bio vrlo bolan za političare obje stranke.

Mitch McConnell, republikanski vođa većine:

- OGLAS -

“Sjedinjene Države i Kongres suočavaju se s mnogo ozbiljnijim prijetnjama od izluđene gomile koju smo danas vidjeli. Nikad prije nismo bili zadržani i nećemo biti zaustavljeni danas. Pokušali su potkopati našu demokratiju, ali nisu uspjeli.”

Michael Pence, potpredsjednik SAD-a:

“Uvijek ćemo biti zahvalni ljudima koji su ostali na svojim radnim mjestima kako bi zaštitili ovo povijesno mjesto. Oni koji su danas pustošili u glavnom gradu, niste pobijedili. Nasilje nikada ne pobjeđuje.”

Svi pokušaji republikanaca da protestiraju protiv izbornih rezultata u nekoliko država nisu uspjeli i kao rezultat toga, američki Kongres je službeno odobrio Bidenovu pobjedu. Potpredsjednik Mike Pence, koji je predsjedavao sastankom, rekao je da je izabrani predsjednik dobio 306 elektorskih glasova, a Donald Trump 232.

Tako Donald Trump ostaje na funkciji manje od dvije sedmice. Međutim, nakon nereda, Demokratska stranka apelirala je na potpredsjednika Michaela Pencea da poduzme mjere za uklanjanje Trumpa s vlasti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA