Vijesti
Večeras u Beogradu protesti, demonstranti prijete blokadom autoputeva Demonstranti u Beogradu poručuju da će biti blokirani autoputevi ako vlasti usvoje zakone koji aktivisti nekih organizacija smatraju spornim

Ispred Predsjedništva Srbije u Beogradu u večeras se održava protest protiv izmjena Zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Organiziraju ga ekološke organizacije, a povod okupljanja je dolazak jedne od najvećih rudarsko-metalurških korporacija na svijetu "Rio Tinta" u Srbiju i uništavanje beogradskog Makiša.

Organizatori protesta ranije su naveli da će izmjenama Zakona o eksproprijaciji biti omogućeno da se bukvalno sve proglasi za javni interes.

Demonstranti u Beogradu poručuju da će biti blokirani autoputevi ako vlasti usvoje zakone koji aktivisti nekih organizacija smatraju spornim, dok iz vlasti odgovaraju da nijedan od njih nije usmjeren protiv ljudi i životne sredine. 

"Rio Tinto" je najveća rudarsko-metalurška korporacija na svijetu koja je stopostotni vlasnik projekta "Jadar", a prema prospektu ove kompanije - riječ je o projektu istraživanja ležišta litija i bora svjetske klase. Ležište novog minerala jadarita su otkrili 2004. geolozi ove kompanije.

Predsjednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović kazao je okupljenima ispred Predsjedništva da će, ukoliko Skupština donese izmjene Zakona o referendumu i eksproprijaciji, prisutni biti pozvani sat vremena blokirati dio autoceste.

Okupljeni građani nose transparente "Zagađivači, od naroda niste jači", "Ne damo Jadar", "Tuđe nećemo, svoje ne damo".

Inicijativa "Kreni - promijeni", čiji je Manojlović član, predala je Skupštini Srbije 68.000 potpisa protiv izmjena Zakona o referendumu i eksproprijaciji, dok je peticiju protiv "Rio Tinta" potpisalo više od 200.000 ljudi.

Prosvjednici su stali ispred RTS-a, gdje je puštena reklama protiv "Rio Tinta", koju RTS nije htio da objavi.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.