15 C
Sarajevo
26.04.2024

Brojne osude Kolindine izjave o BiH: Šta hoće predsjednica RH

Tokom trodnevne posjete Izraelu, hrvatska predsjednica govorila je o migrantskoj krizi, te konstatovala da, iako gotovo svi tvrde da su sirijske izbjeglice, većinom su zapravo afrički ili pakistanski migranti, koji se pokušavaju probiti preko granice iz BiH, za koju Grabar-Kitarović kaže kako je vrlo nestabilna i kako su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama.

– Ta zemlja je danas pod kontrolom militantnog islama, koji je dominantan u određivanju stavova – rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da su neki vrlo nasilni te provaljuju ljudima u domove.

Džaferović: Optužbe utemeljene na vokabularu UZP-a

- OGLAS -

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u svom reagovanju naveo je da optužbe Grabar-Kitarović predstavljaju gnusne optužbe koje nisu potkrijepljene nikakvim dokazima.

– Svima u Evropi i svijetu je jasno da se radi o lažima koje fabricira agresivna i ksenofobna politika zvaničnog Zagreba prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima koja ima sve elemente fašizma – naveo je Džaferović.

Navodi da izjave predsjednice RH predstavljaju isti onaj propagandni vokabular kojim su se služili osuđeni ratni zločinci i rukovodioci tzv. Herceg-Bosne kada su pokušavali pravdati monstruozne zločine koje su činili nad Bošnjacima.

– Umjesto da se ogradi od posjete potpredsjednika Sabora Milijana Brkića osuđenom ratnom zločincu Bruni Stojiću, što bi učinila predsjednica svake civilizirane zemlje, Grabar-Kitarović je na ovaj način dala podršku toj politici udruženog zločinačkog poduhvata, koja je pravi izvor nestabilnosti i potkopavanja mira u regionu – saopštio je Džaferović.

Predsjednici Hrvatske poručio je da se pozabavi rastućom radikalizacijom i milinantnim neofašističkim pokretima u svojoj zemlji, “umjesto da se bavi tuđim dvorištem i napadima s ciljem nanošenja štete ugledu BiH”.

SDA: Odvlačenje pažnje od rastućeg fašizma u Hrvatskoj

Stranka demokratske akcije (SDA) u svom saopštenju navela je da proizvoljne i zlonamjerne optužbe koje je iznijela Grabar-Kitarović predstavljaju izraz njene sve izraženije islamofobne politike prema BiH i Bošnjacima, koja se temelji na ideji etničke i vjerske supremacije i ima elemente fašizma.

“Nijedan ozbiljan i relevantan faktor u međunarodnoj javnost neće povjerovati u njene neistine, ali svi u Evropi i svijetu znaju jako dobro da je predsjednica Hrvatske predvodnica politike koja je dovela do toga da se u Hrvatskoj otvoreno glorificiraju osuđeni ratni zločinci i da neonacističke grupe imaju sve izraženiji utjecaj na političke procese”, kažu iz SDA.

Naglašavaju kako je paradoksalno da predsjednica Hrvatske daje izjave sa elementima fašizma upravo u Izraelu, dok u Hrvatskoj toleriše rast militantnih ustaških i neonacističkih pokreta, koji slave NDH i ratne zločince koji su učestvovali u izvršenju Holokausta.

“Optužbe predsjednice Hrvatske usmjerene protiv BiH i Bošnjaka nikada neće biti kredibilne, jer nemaju nikakvog utemeljenja, dok je istina o UZP-u koji je sezao od Prlića i Bobana do Šuška i Tuđmana utvrđena pred UN-ovim tribunalom u Haagu”, ističe se u saopštenju.

Iz SDA dodaju da upravo sve agresivnjje izjave iz Zagreba ukazuju na potrebu da se još snažnije širi i prenosi i dalje po svijetu ta istina, jer stvaranje ambijenta u Hrvatskoj u kojima su ratni zločinci modeli ponašanja predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

SBB: Kolinda pokušava od BiH napraviti političku metu

SBB ocjenjuje da je neshvatljiva izjava Grabar-Kitarović, kao i da je potpuno nepotrebna i netačna tvrdnja kako bi se naša zemlja pretvorila u novu političku metu.

“Kao dobar susjed, Hrvatska ovo ne smije činiti narodu nad kojim je počinjen genocid. Ovako teške uvrede ne može niko pravdati očiglednom predizbornom kampanjom, jer Kitarovićka već nekoliko puta pokušava da se paternalistički ponaša prema BiH.

Kao suveren i politilčki narod, a Bošnjaci su upravo to, nikada neće dozvoliti jer su svojom multikultularnošću, tradicijom, antifašizmom, čuvanjem vrijednosti autohtonog islama i svojim jasnim prozapadnim i evropskim putem pokazali svoju opredjeljenost kakvu BiH istinsku želi”, kaže se u saopćenju SBB-a.

SDP BiH: Izjave štetne poput nuklearnog otpada

SDP BiH pozvao je predsjednicu Hrvatske da prestane sa iznošenjem neistinitih i uvredljivih tvrdnji o stanju u Bosni i Hercegovini.

“Neprihvatljiva je i zapravo bezobrazna izjava predsjednice susjedne zemlje o navodnoj prijetnji militantnog islama iz Bosne i Hercegovine. Jedini politički faktor u međudržavnim odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa militantnom pozadinom jeste HDZ, stranka iz koje dolazi gđa Grabar-Kitarović.

Radi se o političkom subjektu za kojeg je sudskim putem potvrđen doprinos i učešće u Udruženom zločinačkom pothvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Umjesto izvinjenja žrtvama i nadoknađivanja ratne štete, Grabar-Kitarović i njene stranačke kolege veličaju zločince, posjećuju ih u zatvorima, a zločine pokušavaju pravdati navodnom fantomskom prijetnjom militantnog islama.

Posebno je uvredljivo što gđa Grabar-Kitarović poruke šalje iz Izraela, s obzirom da je genocid u Evropi u proteklom stoljeću počinjen upravo nad dva naroda, Jevrejima i bosanskim Muslimanima. Umjesto da Hrvatska traži način da doprinese da se rane iz prošlosti zaliječe, a žrtve na svim stranama dobiju zasluženo poštovanje i zaštitu, gđa Grabar-Kitarović očito namjerno oživljava predrasude i falsificira činjenice.

Ovim postupcima se oživljavaju ratne ideologije, a građani Bosne i Hercegovine se očito ciljano predstavljaju kao prijetnja i neprijatelji ne samo susjedima, nego i međusobno jedni prema drugima.

Pozivamo institucije EU, te sve domaće činitelje pravnog poretka, uključujući međunarodne institucije, da osude postupke Republike Hrvatske koja konačno mora snositi konkretne političke posljedice za svoje militantne i neprijateljske postupke i stavove prema Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da istup Kolinde Grabar-Kitarović nije samo uvod kojim se pokušava opravdati pravljenje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj Gori, na granici sa Bosnom i Hercegovinom. U ovom trenutku, od spomenute deponije, po Bosnu i Hercegovinu su toksičnije samo izjave i postupci HDZ-ovog rukovodstva Hrvatske, predvođenog Kolindom Grabar-Kitarović”, navodi se u saopštenju SDP-a BiH.

Alkalaj: Tvrdnje Kolinde u službi odbacivanja mračne prošlosti Hrvatske

Reagovao je i stalni predstavnik BiH pri UN-u Sven Alkalaj, koji je istakao da su izviješća medija o izjavi Grabar-Kitarović duboko uznemirujuća.

– Kao pripadnik jevrejske zajednice BiH mogu lično potvrditi neistinitost izjava hrvatske predsjednice o mojoj zemlji.

Ako je tačno preneseno, tvrdnje predsjednice su definitivno netačne i treba ih odbaciti kao takve.

Tvrdnje predsjednice da su granice Bosne i Hercegovine pod kontrolom određenih struktura “povezanih s Iranom i terorističkim organizacijama” podjednako su neistinite i ukazuju na sumnjivu motivaciju.

Predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović ne mogu dopustiti da izmišlja neosnovane optužbe protiv svojih susjeda.

Bosna i Hercegovina je multietnička, prozapadnjačka i demokratska država kojoj se i danas prijeti od susjeda koji nisu odustali od ekspanzionističkih težnji prema njoj. Bosna i Hercegovina želi samo demokratiju, mir i prosperitet za sve svoje građane na svom međunarodno priznatom i suverenom teritoriju.

Kao pripadnik jevrejske zajednice BiH, koji trenutno obnaša dužnost ambasadora stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima u New Yorku, mogu lično potvrditi neistinitost izjava hrvatske predsjednice o mojoj zemlji. Posebno je iritantno to što je iskoristila svoju službenu posjetu Izraelu a pogotovu u kontekstu Holokausta, kao mjesto i prigodu za svoje neistinite tvrdnje. Međunarodna zajednica ne bi trebala da ostane nijema na iznošenje ovih neistinitih izjava u pokušaju da se zamagle neprimjerene aktivnosti hrvatske vlade glede istinskog obračuna i odbacivanja mračne prošlosti Hrvatske, kao i odnosa prema hrvatskim manjinskim zajednicama – izjavio je Alkalaj.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA