5 C
Sarajevo
25.04.2024

Dodik: RS želi ruski gas i priključenje na Turski tok

Dodik je uočio posjete Petrburškom međunarodnom ekonomskom forumu, za Rusku gazetu rekao da je glavni cilj posjete tom forumu da se istakne zainteresovanost za ruski gas i obezbijede uvjerenja za uključenje u taj projekat Republike Srpske, odnosno BiH.

On je podsjetio da redovno posjećuje Petrburški međunarodni ekonomski forum i da ga smatra jednim od najvažnijih na svijetu sa ekonomske i političke tačke gledišta, posebno zbog toga što se taj masovni događaj održava pod patronatom predsjednika Rusije Vladimira Putina.

– Petrburški međunarodni ekonomski forum daje odličnu priliku za upoznavanje sa dostignućima ruske ekonomije. Zbog toga je za Republiku Srpsku važno da se predstavi u Sankt Peterburgu – rekao je Dodik.

- OGLAS -

On je napomenuo da su ključni dogovori sa Rusijom o učešću ruskih kompanija u projektima u Republici Srpskoj bili zaključeni na ovom forumu u Peterburgu.

– Za nas je jako važno obnoviti pregovore o mogućem priključenju Republike projektu Turski tok – naglasio je Dodik.

Glavna dešavanja na forumu u Peterburgu ove godine biće od 6. do 8. juna u kongresno-izložbenom centru Ekspoforum.

Petrburški međunarodni ekonomski forum je godišnji događaj u svijetu ekonomije i biznisa koji se održava od 1997. godine, a od 2006. godine pod patronatom i učešćem ruskog predsjednika.

Forum je postao vodećom svjetskom platformom za razgovor predstavnika biznisa, razmatranje ključnih ekonomskih pitanja koji stoje pred Rusijom, tržištima u razvoju u cijelom svijetu, prenose Vijesti.ba.

Dodik je 2. maja boravio u radnoj posjeti Ankari, gdje je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao da se BiH zalaže za pristupanje projektu gasovoda Turski tok.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA