2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Saudijska Arabija odrubit će glave ubicama Jamala Khashoggija

 Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 11 osumnjičenih, a u saopćenju su istakli da se pet zvaničnika suočava s smrtnom kaznom.

 

Državni tužilac Saud Al-Mojeb izjavio je danas da je 21 osoba u pritvoru. Također istakao je da je svake sumnje oslobođen saudijski de-facto vladar princ Mohammed bin Salman.

- OGLAS -

 

Al-Mojeb je novinarima u Rijadu rekao da je najviši zvaničnik umiješan u ubistvo Khashoggija bivši pomoćnik zamjenika obavještajne službe Ahmad al-Assiri. Glasnogovornik državnog Tužilaštva Saudisjke Arabije naknadno je zanijekao da je Salman imao bilo kakve informacije u vezi s ubistvom.

 

Tužilac je dodao da je Khashoggi dobio smrtonosnu inekciju u konzulatu te zemlje u Istanbulu 2. oktobra. Njegovo je tijelo tada iskomadano i izneseno iz zgrade konzulata, a Al-Mojeb je priznao da Saudijska Arabija nema informacija o trenutnoj lokaciji ostataka. „U toku je istraga kako bi pronašli ostatke“, istakao je tužilac.

 

Saudijska Arabija konačno je priznala sredinom oktobra da je Khashoggi ubijen u konzulatu te zemlje.

 

Turska je jučer pozvala na međunarodnu istragu o ovom ubistvu. Ankara je već ranije objavile snimke povezane s ubistvom koje povezuju brojne zemlje s ovim događajem, uključujući Saudijsku Arabiju, Sjedinjene Američke Države i njezine zapadne saveznike.

 

Ubistvo Khashoggija je izazvalo najgoru diplomatsku krizu još od terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, u kojemu je većina otmičara identificirana kao saudijski državljani.

 

Nakon što je Saudijska Arabija insistirala da je Khashoggi napustio konzulat neozlijeđenim, Saudijske vlasti saopćile su da je ubijen u svađi u konzulatu, čime su potvrđene izvorne tvrdnje Turske.

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je naredba za ubistvo Khashoggia došla s „najvišeg nivoa“ saudijske vlade.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA