13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Parlamentarci na Islandu traže da država građanima plaća troškove kod psihologa

Članovi državnog parlamenta na Islandu traže da država građanima plaća usluge kod psihologa, prenosi Anadolu Agency.

Prema pisanju islandskih medija, trećina zastupnika u toj maloj otočkoj zemlji traži davanje subvencija građanima za usluge mentalnog zdravlja.

Više od 20 parlamentaraca trenutno radi na nacrtu zakona kojim se predlaže da troškovi psiholoških usluga budu pokriveni javnim zdravstvenim osiguranjem.

- OGLAS -

Maria Einisdottir, direktorica Nacionalne i univerzitetske bolnice Islanda, kazala je da je ovo odličan korak koji je trebao biti poduzet i mnogo ranije u interesu svih građana koji se suočavaju s ovakvim problemima.

Dodala je kako se nada da će zakon pomoći građanima da dođu do psiholoških usluga prije nego što njihova situacija postane veoma kritična.

Pomenuti nacrt zakona podržavaju zastupnici iz čitavog političkog spektra i gotovo svih političkih partija u islandskom parlamentu.

Za razliku od drugih zdravstvenih usluga, psihološke usluge na Islandu prvenstveno nude nezavisni psiholozi.

Kada je u pitanju pristup uslugama, pacijenti uglavnom ne dobijaju nikakvu finansijsku podršku od države.

Prema predloženom nacrtu, jedan od glavnih ciljeva zakona je osigurati pristup psihološkim uslugama za svakog građanina Islanda.

Stručnjaci smatraju da postoje i brojne makroekonomske koristi od ulaganja u preventivne usluge u oblasti mentalnog zdravlja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA