5 C
Sarajevo
25.04.2024

Ustavni sud odgodio razmatranje apelacije Borjane Krišto

Očekivalo se da će ovo pitanje ustavni sud razmatrati na sjednici narednog četvrtka, no to se neće desiti.

Apelacija je podnešena jer je metod odabira predstavnika u Dom naroda nakon presude Ustavnog suda u slučaju Ljubić ostao potpuno isti kao i do tada.

Motiv gospođe Krišto za podnošenje nove apelacije o kojoj je Ustavni sud raspravljao  upravo je ležao u tome što je prethodna apelacija u slučaju Ljubić samo djelomično usvojena, pri čemu Ustavni sud nije presudio da se izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije iz svih konstitutivnih  zabranjuje.

Zbog toga se pred Ustavnim sudom u martu ove godine, ponovo našla skoro identična apelacija kao oblik političkog pritiska kojom se tražilo ono što je jedino u lažnim interpetacijama Bože Ljubića Ustavni sud već presudio, dok u stvarnosti i Ljubić i Krišto, znaju da nije. Otuda je došla apelacija na apelaciju i novi zahtjev za onim što politički i još bitnije od toga, pravno nije moguće.

- OGLAS -

Prolongiranje odluke Ustavnog suda po zahtjevu Borjane Krišto pokazalo je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine unatoč ogromnim pristiscima još uvijek koliko toliko u stanju,  da se ophrve tendencijama podrivanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

OHR je u svome mišljenju, ponovljenom obzirom na činjenicu da je isto dao i po apelaciji Bože Ljubića – mišljenju koje Ustavni sud nije uvažio, kao ni releventno mišljenje Venecijanske komisije –istakao da osporavana odbredba nije u suprotnosti sa interesom nekog od konstitutivnih naroda, čak nasuprot tome

– Ova odredba omogućava konstitutivnim narodima koji su manjina u određenom kantonu da imaju “vitalni nacionalni interes” zaštićen u tom kantonu, čak i ako je samo jedan od njihovih zastupnika izabran u skupštini. Odluka da takav delegat nema pravo da zastupa konstitutivni narod kojem pripada u Domu naroda Federacije utjecala bi na njegovu sposobnost da zaštiti nacionalni interes onih konstitutivnih naroda na kantonalnom nivou“, kazali su iz OHR.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA