Vijesti
Vučić: Danas tuguju Srbija i cijelo srpstvo Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC) telegram saučešća povodom smrti Njegove svetosto patrijarha srpskog Irineja, u kojem je istakao da danas tuguju Srbija i cijelo srpstvo.
# Agencija
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC) telegram saučešća povodom smrti Njegove svetosto patrijarha srpskog Irineja, u kojem je istakao da danas tuguju Srbija i cijelo srpstvo.
 

"Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kaka bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo", naveo je Vučić.

Vučić je istakao da samo veliki narodi mogu da daju velike ljude, koji se rode i žive u svom narodu, nikad viši od njega i u svemu pokorni njegovom dobru i napretku, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

"Veliki ljudi ne gospodare, oni služe. NJihov izbor nije bilo koja strana nego ceo narod. Oni su strpljivi na sumnje, smireni u napetosti i mirotvorni u svakoj podeli i razlici. Spori na reči i brzi u dobroti. I kada ih ne vidimo, znamo da su tu, osećamo snagu njihove pripadnosti svome rodu, otadžbini i svojoj veri", naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije ukazao je na to da je srpski narod imao velike patrijarhe i ljude i da je patrijarh Irinej bio jedan od njih.

"Onakav kakvog je tražilo ovo vreme i kakvog je želeo naš narod. Zato je, nošen poštovanjem svoga naroda, i on bivao svakim danom sve veći, sve bliži i sve miliji svakom našem domaćinu, svakoj Srpkinji i Srbinu, ma gde živeli. Patrijarh Irinej je bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda", istakao je Vučić.

On je poručio da srpski narod može da bude ponosan na takvog duhovnog pastira, kao što je on uvijek bio ponosan na svoj narod i svoju crkvu.

"Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje", navodi se u telegramu saučešća predsjednika Srbije.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej upokojio se jutros u Beogradu.


(Vijesti.ba)

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.