9 C
Sarajevo
20.04.2024

Hrvatska: Donald Tusk izabran za predsjednika EPP-a

Na kongresu Europske pučke stranke (EPP) koji se održao u Areni Zagreb, Donald Tusk izabran je velikom većinom glasova za novog predsjednika Europskih pučana, javlja Anadolu Agency (AA).

Za Donalda Tuska je bilo 491, a protiv 37 glasača na kongresu saveza europskih demokršćanskih stranaka. 

Prvi čelnik EPP-a koji dolazi iz srednje i istočne Europe zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je stranku vodio od kraja 2013. i kojeg su okupljeni pučani ispratili pljeskom

- OGLAS -

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svom se govoru prisjetila nedavne godišnjice rušenja Berlinskog zida, istaknuvši kako je to bilo vrijeme hrabrih ljudi.

“Činjenica da je Hrvatska članica Europske unije povezana je s tom željom za ujedinjenom Europom i želimo poručiti zemljama zapadnog Balkana: Imate mogućnost članstva u Europskoj uniji! Moraju to čuti iz Zagreba”, poručila je Merkel.

Dodala je kako je zadaća EPP-a graditi mostove u Europi te pozdravila Europsku komisiju na čelu s Ursulom von der Leyen za koju je ocijenila kako je geopolitička Komisija koja će svijetu predstaviti ujedinjenu Europu i pokazati europsko jedinstvo prema SAD-u, Kini i Rusiji. Merkel je poručila kako europska unije želi preuzeti vlastiti dio odgovornosti unutar NATO-a.

Kao izazove EU-a navela je migracije, sigurnosne izazove, klimatske primjene i digitalizaciju.

Buduća predsjednica EK Ursula von der Leyen najavila je kako očekuje da će sastav nove Komisije s njom na čelu biti potvrđen u roku od tri tjedna. Između ostalog, von der Leyen je istaknula kako će se vodstvo EU-a boriti s klimatskim promjenama zajedno s poduzećima, a naglasila je i ulogu hrvatske zastupnice Dubravke Šuice koja će biti zadužena za demografiju i demokraciju u EK-u.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je nadu kako će se potpuno izbrisati još uvijek postojeće granice između istočne i zapadne, stare i nove Europe u svrhu boljeg života evropskih građana.

“Ne smijemo zaboraviti na naše susjede koji su ključni za sigurnost i stabilnost Europske unije. Ne možemo pristati na staus quo”, poručila je Grabar-Kitarović.

Proširenje ili integracija moraju se provesti na temelju zasluga, a Europa mora održati svoje obećanje, kazala je te dodala kako će netko drugi, treće često nedobronamjerne strane, rekla je, iskoristiti spremnost hrvatskih susjeda, ukoliko to Europa ne učini.

U svom je obraćanju zastupnicima EPP-a iz 40-ak zemalja Donald Tusk poručio kako su u Europskoj uniji danas prisutne na jednoj strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj “naša stranka odgovorne popularnosti”.

“Ni pod kojim uvjetima ne smijemo prepustiti područje slobode i reda populistima, manipulatorima i autokratima koji ljude navode da vjeruju da sloboda ne može ići ruku pod ruku sa sigurnošću, da zaštita naših granica i teritorija ne može ići zajedno s liberalnom demokracijom i vladavinom prava”, rekao je Tusk.

“Nećemo vrijednosti poput građanskih sloboda, vladavine prava i pristojnog javnog ponašanja žrtvovati na oltar sigurnosti i reda, jer za to nema potrebe”, dodao je Tusk.

Zahvalio se na velikoj podršci koju je dobio od europske obitelji pučana te izrazio nadu kako neće iznevjeriti njihovo povjerenje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA