Vijesti
Vučić i Kurti u nedjelju u Briselu? Tačan termin susreta zavisit će od potvrde lidera.
#

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastat će se nedjelju, 20. novembra, ili dan kasnije, javio je Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na pouzdane izvore u Briselu.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je Vučića i Kurtija u Brisel kako bi se pronašlo "evropsko rješenje" za pitanje registarskih pločica na sjeveru Kosova. Tačan termin susreta zavisit će od potvrde lidera, odnosno, kako kaže izvor RSE, od logistike i dostupnosti strana.

Ako se susret održi u nedjelju, bit će to u popodnevnim satima, a u slučaju da se pomjeri za ponedjeljak, onda bi se lideri sastali već ujutro.

Susret dvojice lidera održat će se uoči početka implementacije odluke kosovskih vlasti o novčanim kaznama za vlasnike vozila sa srpskim registarskim pločicama.

RSE podsjeća kako je nova kriza na relaciji Priština – Beograd nastala nakon što su pripadnici srpske zajednice sa sjevera Kosova napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vlade u Prištini o zabrani korištenja registarskih pločica izdanih u Srbiji.

Takve registracije koriste lokalni Srbi u četiri općine na sjeveru Kosova: Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

"Ima 9000 automobila sa nelegalnim srpskim registarskim oznakama. To je manje od deset posto automobila u vlasništvu Srba na Kosovu, tako da je mali broj Srba koji odbija ove (kosovske) registracije", rekao je kosovski premijer.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.