-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

NSRS: Usvojeno više nacrta zakona, strategija i izvještaja

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, kojim se uređuju uslovi i postupak za raspravljanje imovinsko-pravnih odnosa nastalih uzurpacijom zemljišta koje je do 6. aprila 1941. godine bilo državna svojina, odnosno svojina nosilaca javnog prava.

Odredbama iz ovog akta biće omogućeno brže i efikasnije rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koji su nastali uzurpacijom zemljišta u svojini nosilaca svojine javnog prava i na dobrovoljačkim kompetencijama.

Usvojen je Nacrt zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o nasljeđivanju.

- OGLAS -

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju čiji je cilj, između ostalog, podrška razvoju inovativnog preduzetništva.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Srpske, koji se donosi s ciljem prilagođavanja poslovnih aktivnosti ovog fonda potrebama i uslovima tržišta i radi jačanja konkurentnosti privrednih društava poboljšanjem pristupa finansijskim sredstvima.

Skupština je usvojila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima kojim se, između ostalog, uređuje i status nepokretnosti koje poslije pravosnažno okončanih upravnih postupaka i dalje egzistiraju kao društvena ili državna svojina u javnim evidencijama o nepokretnostima, i to na način da se upis te svojine pretvara u pravo svojine Srpske.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima kojim se stvaraju uslovi za jasnije definisanje uslova i načina izvođenja geotehničkih istraživanja i ispitivanja, te potpunije i preciznije definišu pojedine njegove odredbe radi lakšeg tumačenja i primjene u praksi.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti čiji je cilj dobijanje preciznih podataka o ponudi radne snage na tržištu rada u Srpskoj, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim se razdvaja ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla, dok nije usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima – prijedlog narodnog poslanika Јelene Trivić.

Narodna skupština je usvojila je Nacrt strategije za borbu protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj od 2019. do 2023. godine, čiji je cilj da se ne dozvoli da Srpska postane pogodno mjesto za izvršioce krivičnih djela iz te oblasti, kao i postizanje proaktivne prevencije i efikasnog odgovora na izazov koji postavlja sajber kriminalitet.

Usvojen je Nacrt strategije infrastrukture kvaliteta proizvoda i usluga u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godine, kao i Nacrt strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj za period 2019-2023. godine.

Usvojen je i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za prošlu godinu u kojem se navodi da su budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u 2018. godini u Republici Srpskoj ostvareni u iznosu od 2,784 miliona KM, što je ostvarenje od 100 odsto u odnosu na rebalansom budžeta planirani iznos.

Poslanici su usvojili i Konsolidovani izvještaj o investiranju javnih sredstava za prošlu godinu, prema kojem je ukupno investirano oko 7,5 miliona KM ovih sredstava.

Usvojen je i izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske u prošloj godini u kojem se navodi da je ova institucija u prošloj godini uspješno realizovala poslove i zadatke, što se ogleda u povoljnom stanju bezbjednosti, te očuvanju stabilnog reda i mira.

Usvojeni su i izvještaji Fiskalnog savjeta Republike Srpske o sprovođenju Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj i radu u prošloj godini, kao i izvještaj Komisije za koncesije Srpske o radu i finansijski izvještaj za 2018. godinu.

Usvojena je informacija o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013-2022. godina u prošloj godini.

Narodna skupština imenovala je Nezavisni odbor i dva nova člana Komisije za žalbe Republike Srpske.

Nakon glasanja, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je petu redovnu sjednicu.

On je najavio da će 16. jula biti održana posebna sjednica parlamenta, ali nije precizirao o čemu će biti riječi.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA