Vijesti
Vučić nakon sastanka s Papom: Opametio sam se. Ja sam govorio o Kosovu, a oni hoće... "Ja sam govorio o Kosovu i popravljanju odnosa sa Hrvatima, Vatikan želi razgovor i mirno rješenje"
# Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas se, poslije razgovora u četiri oka s papom Franjom u Vatikanu, obratio javnosti.

On je u TV obraćanju uživo rekao da je sretan što se sreo i razgovarao sa papom, da je mnogo toga naučio i mnogo pametnog čuo.

"Srećan sam što sam razgovarao sa njim. Ja sam govorio o Kosovu i popravljanju odnosa sa Hrvatima... Vatikan želi razgovor i mirno rešenje kad je reč o Kosovu, a razgovarali smo i o katoličkoj zajednici u Srbiji, preneo sam mu pozdrave patrijarha Irineja" rekao je Vučić dodavši da je kod pape vidio iskrenu brigu o narodu u Srbiji.

Inače, Vučić je prije polaska u Vatikan novinarima rekao: 

"Idem u Vatikan kod pape da ih molim da ne priznaju Kosovo". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Nјegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredelјena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavlјanja naših diplomatskih odnosa. Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih lјudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO. „Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemelјenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavlјaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlјa sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isklјučivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić. Tokom razgovora sa Nјegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.