2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Juncker: Postojeći dogovor o Brexitu je najbolji i jedini mogući sporazum

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i pregovarač EU-a za Brexit Michael Barnier poručili su u srijedu u Evropskom parlamentu da nema alternativnog rješenja za “backstop”, dio sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a koji za cilj ima ostaviti granicu između evropske članice Irske i Sjeverne Irske otvorenom.

Dan nakon izglasavanja amandmana “N” u Donjem domu britanskog parlamenta kojim se traže “alternativna rješenja” za tzv. backstop, predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker podsjetio je da Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz Evropske unije za manje od dva mjeseca i upozorio da pregovori o Brexitu nisu igra.

Donji dom britanskog parlamenta u utorak navečer je s 317 glasova za i 301 protiv izglasao amandman “N”, konzervativnog zastupnika Grahama Bradyja, no alternativna rješenja nisu specificirana.

- OGLAS -

“Jučerašnja rasprava i glasanje u Donjem domu britanskog parlamenta to nije promijenilo. O sporazumu o povlačenju se neće opet pregovarati”, rekao je Juncker, prenosi Euronews.

“Jučerašnje glasanje povećava rizik neurednog Brexita, moramo se pripremiti na sve moguće scenarije”, dodao je Juncker na plenarnoj sjednici Evropskog parlament u srijedu.

No, Junker je također rekao da je optimist i stoga vjeruje da “postoji i može biti dogovora s UK.”

I pregovarač EU-a za Brexit Michael Barnier uvjeren je da nema boljeg rješenja od “backstopa”.

“Trebale su nam dvije godine da dođemo do takvog rješenja. Trebamo ‘backstop’ baš takav kakav jest”, rekao je Barnier.

“Backstop u trenutnom obliku neće spriječiti tvrdu granicu, već će ju stvoriti”, uvjeren je britanski eurozastupnik Ashley Fox (ECR), dok je britanski eurozastupnik Nigel Farage (EFD) u raspravi prozvao britansku premijerku i optužio EU za postavljanje ultimatuma.

“May je potpisala katastrofalan sporazum. Nijedna zemlja, osim da je poražena u ratu, ne bi tako nešto potpisala”, poručio je Farage.

Čelnik liberala u Evropskom parlamentu Guy Verhofstadt (ALDE) poručio je Britancima da je vrijeme da se prvo u svojim redovima dogovore na koji će način pristupiti Brexitu.

“Mijenjate mišljenje svaki dan, stvarate nesigurnost i nestabilnost umjesto zaključivanja novih odnosa s EU”, rekao je Verhofstadt.

Britanski zastupnici jučer su odbacili dva amandmana kojim bi parlament spriječio da Velika Britanija izađe iz EU bez sporazuma ako premijerka May ne uspije potvrditi sporazum u februaru. Poslije su tijesno prihvatili prijedlog kojim se vlada poziva da zaustavi potencijalni neuredni sporazum o izlasku.

Takozvani amandman Spelman dobio je 318 glasova za, a 310 je bilo protiv, a njime se odbacuje “mogućnost da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU bez Sporazuma o povlačenju i okvira za buduće odnose”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA