12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Zabranjeno otvaranje kockarnice na Kapiji u Tuzli!

Nakon što je objavljeno da će u blizini mjesta stradanja mladih na tuzlanskoj kapiji biti otvoren automat klub za kockanje, digla se velika prašina. Tim povodom oglasila se i gradska uprava Tuzle. U saopštenju navode da nisu u nadležnosti da izdaju odobrenje za rad kockarnice ili kluba sa automatima za kockanje

 “Po Zakonu, za izdavanje ovakvih odobrenja, nadležno je Ministarstvo za finansije Federacije BiH. Pomenuto ministarstvo, prema Zakonu o igrama na sreću, može izdati odobrenje pod uslovom da je objekat za kockanje udaljen najmanje stotinu metara od vjerskog objekta ili škole, a uvjerenje o tačnoj udaljenosti ovakvog objekta izdaje općinska odnosno gradska služba”, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, Investitor ADRIA GAMES DOO ČELIĆ, obratio se Gradskoj službi za geodestske i imovinsko-pravne poslove zahtjevom za izdavanje Uvjerenja o udaljenosti. S obzirom da se objekat nalazi stotinu metara od vjerskog objekta  Uvjerenje koje im je potrebno za ishodovanje dozvole kod federalnog ministarstva, nisu mogli dobiti.

- OGLAS -

Investitor je tada pristupio rekonstrukciji objekta sa ciljem pomjeranja ulaza što dalje od vjerskog objekta. Gradska inspekcija je poduzela mjere zabrane rekonstrukcije, te podnijela pekršajnu prijavu.

Odluka nadležne gradske službe donesena je petnest dana prije prvih reakcija javnosti, ipak kako kažu investitor uz sve napore nije mogao dobiti Uvjerenje o udaljenosti od vjerskog objekta.

Federalni zakon štiti isključivo vjerske objekte i škole pa se stoga pozivaju investitori na razumijevanje te skrenuta je pažnja na buduće objekte koji će se nalaziti u blizine Kapije.

O svemu navedenom obavijestili smo nadležno federalno ministarstvo.     

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA