15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Američki kongres odobrio 900 biliona dolara pomoći zbog covida

Američki Kongres u ponedjeljak je usvojio zakon o pomoći za koronavirus vrijedan više od 900 biliona dolara, dugo očekivanim potezom koji će donijeti određeni stepen predaha ljudima koji su teško pogođeni pandemijom.

Novi paket olakšica privremeno će povećati naknade za nezaposlenost, a mnogim će radnicima pružiti jednokratnu stimulaciju od 600 dolara prije kraja godine.

Također, oko 275 biliona dolara bit će dodijeljeno za pokrivanje kredita malim firmama, poput restorana.

- OGLAS -

Zastupnički dom je usvojio zakon ranije u ponedjeljak navečer, nakon čega je uslijedio Senat nešto prije ponoći (05:00 GMT).

Predsjednik Donald Trump  treba da potpiše zakon.

Zastupnici su zakon usvojili sa 359 glasova za i 53 protiv. U gornjem domu 92 senatora glasalo je za, dok se šest bilo protiv, prenosi dpa.

Čelnik većine u Senatu Mitch McConnell tweetao je: “Senat je upravo usvojio još jedan važan dvostranački paket pomoći Covid-19. Američki narod može biti siguran da je odmah na raspolaganju veća pomoć.”

Zakonodavci se mjesecima cjenkaju oko zakona o olakšicama, dok su demokrati nastojali povećati iznos pomoći. Njihov je početni prijedlog bio težak više od tri triliona dolara.

Republikanci su se zalagali za verziju koja je manja i optužili su demokrate da su od ljeta kočili dogovor.

Zajedno s poticajnim paketom, Kongres je usvojio i budžet za narednu godinu vrijedan 1,4 triliona dolara.

Glasanje je  završeno dok se zakonodavci pripremaju za odlazak na praznični odmor za Božić.

Demokrati su insistirali da prijedlog zakona o olakšicama nije dovoljan i teže postizanju još jednog zakona nakon što Joe Biden položi zakletvu na mjesto predsjednika u januaru. “Naš posao još nije gotov”, rekao je Biden.

Tokom pandemije tri triliona dolara je izdvojeno odlukom Kongresa za pomoć stanovnicima SAD-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA