11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Ukrajina zabranila registraciju ruske vakcine Sputnik V

Vlada je odluku donijela 8. februara, ali je nije javno objavila do 10. februara, kada se ova informacija pojavila na vladinoj web stranici.

“Registracija vakcina ili drugih medicinskih imunobioloških lijekova specifičnih za prevenciju akutne respiratorne bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 (koji su)razvijeni i/ili proizvedeni u državi koju je parlamet Ukrajine označio kao države agresora zabranjena je”, kaže se u odluci vlade.

Govoreći o mogućoj upotrebi ruskih vakcina, Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine je prošle sedmice rekao da “Ukrajinci nisu zamorčići” i da vlada nije “imala pravo provoditi eksperimente nad našim narodom”, prenijela je redakcija RSE.

- OGLAS -

Odnosi Moskve i Kijeva napeti su otkako je Rusija izvršila invaziju na poluostrvo Krim 2014. godine i dala podršku proruskim separatistima na istoku Ukrajine, gdje je u sukobu poginulo više od 13.200 ljudi.

Zabrana dolazi usprkos kritikama predsjednika Vladimira Zelenskog zbog vladinog plana vakcinacije.

Zelenski je ranije ove sedmice rekao da će Ukrajina započeti prvu fazu kampanje vakcinacije kasnije tokom februara, iako još nije primila ni jednu dozu bilo koje vakcine.

Ministarstvo zdravstva je 10. februara reklo da se kineski Sinovac Biotech službeno prijavio za registraciju svog cjepiva COVID-19 u Ukrajini. Kijev je već pristao kupiti 1,9 miliona doza od kineske kompanije.

Zelenski je prošle sedmice rekao da se njegova vlada složila da dobije 20 miliona doza vakcina od indijskog Instituta za serum i globalnog programa COVAX, dodajući da će do početka 2022. najmanje polovina od 41 miliona stanovništva zemlje biti vakcinisana.

Ukrajina se takođe složila da dobije vakcine protiv COVID-19 od Pfizera, AstraZenece i Novavaha.

Od 11. februara broj registrovanih slučajeva koronavirusa u Ukrajini iznosio je 1.258.094, uključujući 24.058 smrtnih slučajeva.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA