5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Čović: Trebamo realno gledati na stvari u BiH. Dodik: Bošnjaci traže nešto, pa zarobe sve

Održan je sastanak Čovića i Dodika u Mostaru na kojem su govorili o različitim temama. 

Prvi se medijima obratio Dragan Čović.

“Iduće sedmice imamo sastanak sa SDA, o tome sam upoznao Dodika. Nadam se da ćemo brzo formirati vlast. Naši susjedi su naš prvi prioritet, i ako tu imao stabilnost, imamo stabilnost i kada su ova dva naroda u pitanju. Danas smo osnažili naše partnerstvo”, rekao je Čović te nastavio:

- OGLAS -

“Ja na svaki sastanak idem sa uvjerenjem da ćemo napraviti iskorak. Idemo razgovarati, ja sam duboko uvjeren da trebamo realno sagledati stvari u BiH. Moramo otkloniti pitanje izbornog zakonodavstva. Ja razgovaram i sa Radnočićem, ne znam šta će se desiti, ne određujem ja. Došlo je vrijeme da uspostavimo Vijeće ministara”, naglasio je Čović.

Dodik je potvrdio kvalitet i sadržajnost sastanka

“Nedavno smo imali i u Istočnom Sarajevu sastanak. Potrebno je da se često sastajemo. Osnovni izazov je formiranje vlasti u BiH. Nedopustivno se kasni. HDZ i SNSD čine vodstvo ove dvije reprezentacije. Čekamo da se u okviru Bošnjačke strukture konsoliduje politička volja i da se nađemo u Predsjedništvu. Ja sam upoznao Čovića sa razgovorima koje smo mi imali u Predsjedništvu. Vidjet ćemo da li postoji ozbiljna opstrukcija u formiranju vlasti ili ne postoji. Bošnjačka strana uvijek traga za nečim, a onda zarobi čitavu strukturu. Vidjet ćemo da li je to neki plan, ali o tome ćemo pričati kasnije. Pozivamo ih da ovo završimo, postoji kapacitet. Očigledno da u BiH ništa ne može ići brzo. Ovo je naš apel. Sredite svoju situaciju i da se dogovorimo u skladu s Ustavom šta ko treba da radi”, rekao je Dodik te dodao:

“Jedna od tema je reforma Izbornog zakonodavstva. Mi to podržavamo, drugi narodi ne mogu birati svog predstvavnika”, rekao je Dodik aludirajući na izbor Komšića.

“Nije fer i špekulativno je, to smo vidjeli u posljednje vrijeme. Konstitutivnost ne smije biti karikirana. Osnovni element destabilizacije je upravo to. U okviru toga treba gledati rješenje Sejdić-Finci. Postoje razne podjele među građanima, one moraju biti balansirane. Niko ne želi da bude doveden u poziciju da mu drugi biraju političke predstavnije.Razgovorali smo o nekim ekonomksim pitanjima. Naši potezi nisu bili na štetu trećih. Samo primitivci moraju misliti na taj način. Samo primitivci misle da ovdje imaju neke teorije zavjere. Mi imamo našu odgovornost, Čović je politički predstavnik Hrvatskog naroda. Evropa se dijeli na neki način. Moguće da se ojača politika pristupanja zemalja u EU”, zaključio je Dodik.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA