9 C
Sarajevo
20.04.2024

BiH u 2019. bez delegacije u Skupštini Vijeća Evrope

To faktički znači da naša zemlja u Skupštini nema svojih članova za cijelu 2019.

Na ovu mogućnost ranije su upozorili Tiny Kox (Holandija, UEL) i Serhiy Sobolev (Ukrajina, EPP / CD), suizvjestitelji za praćenje Bosne i Hercegovine od strane PACE-a, koji su predsjednicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH izrazili zabrinutost zbog velike mogućnosti da propusti zakonski rok do ponoći 6. aprila.

Prema pravilima PACE-a, parlament ima šest mjeseci od datuma izbora da dostavi imena nove delegacije. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Vijeća Evrope, ima pravo poslati delegaciju od deset članova u Skupštinu, ali su ona ostala prazna od januara 2019. godine.

- OGLAS -

Suizvjestitelji su napisali da su “veoma svjesni političkog konteksta u Bosni i Hercegovini” i činjenice da bi pregovori o formiranju vlade na državnom nivou mogli utjecati na imenovanje delegacije bh. parlamenta.

Međutim, dodali su, “izostanak delegacije bh. bosanskog parlamenta u Skupštini vrlo je loš signal o sposobnosti vaše zemlje da ispoštuje svoje obveze u području demokratije, vladavine prava i ljudskih prava”.

Oni su zaključili kako je “dijalog jedna od temeljnih vrijednosti Skupštine, ali ne može ga sama voditi.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA