Vijesti
Vučić: Srbija se naoružava. NATO je oko nas, nećemo da budemo Bambi kojeg će progutati Za sebe kaže da pametno donosi odluke
#

Srbija nabavlja isključivo defanzivno naoružanje, neće kupovati oružje zbog kojeg bi ta zemlja mogla biti pod sankcijama, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, također, istakao da Srbija nema namjeru nikoga napadati, ali ne želi ni da bude "Bambi za klanje".

- Srbija se naoružava zato što je Srbija slobodna zemlja. Mala zemlja sa svih strana okružena državama koje su članice NATO-a, s kojima želimo dobre odnose. Ali nećemo da budemo Bambi kojeg će da progutaju - rekao je Vučić sinoć u emisiji Upitnik RTS-a.

Nikada, kazao je, neće dozvoliti da Srbija bude tako slaba kao što je to bila devedesetih godina, da, kako je rekao, bude tako slaba da ne može ni da se odbrani. Primijetio je da i Hrvati danas kažu da je Srbija postala sila i da je najjača.

Za sebe kaže da pametno donosi odluke o kupovini naoružanja u skladu s novcem koji Srbija ima.

Upitan hoće li Srbija kupiti raketu S-400, Vučić je kazao da je to fascinantno oružje, ali da nemaju namjeru da ga nabavljaju, jer nemaju novca, pored svih puteva i svega drugog što se u Srbiji gradi.

U prilog tome da se radi o fascinantnom oružju, Vučić kaže da, kada neka zemlja ima takvo oružja, onda niko više ne može da je napadne. Gledao je, kazao je, testiranje tog oružja koje u tri-četiri minute može "skinuti" čak 14 aviona.

Vučić je konstatirao da niko ne pita šta i od koga nabavljaju Hrvati i Albanija. Ko, zapitao se, njih naoružava.

- Njima niko ne prijeti kada oni nabavljaju helikoptere, pancire, haubice iz Amerike i Njemačke. Srbija neće da bude Bambi za klanje - kazao je Vučić i istakao:

- Mi nikoga nećemo da napadamo, nabavljamo defanzivno oružje. Mi svoje nebo i svoju zemlju nikome ne damo, ali nikoga nećemo da napadamo. Samo razmišljam o tome da sačuvamo svoju zemlju.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.