8.8 C
Sarajevo
24.04.2024

Špijun koji je nestao prije 60 godina nikada nije pronađen

Mnoge hrabre žene i muškarci tijekom godina, posebno ratnih godina, nestali su bez traga. Među njima je i britanski špijun Lionel “Buster” Crabb čiji je nestanak tijekom Hladnog rata misterija koja i danas budi pažnju. Nedavno je otkriveno kako mu se najvjerojatnije dogodilo ono čega su se mnogi špijuni tada najviše bojali – zarobili su ga Sovjeti.

Poznat je bio i kao čovjek žaba, špijun ronilac koji je u trenutku svog nestanka bio na tajnoj misiji MI6. Bilo je to u travnju 1956. godine a bavio se podvodnim špijuniranjem ruske krstarice u Portsmouthu. Njegov je nestanak potaknuo niz teorija zavjera i bila je to velika sramota za premija Anthonyja Edena.

Posebno je bio osramoćen tim neuspjelim pokušajem špijunaže broda koji je prevozio njegovog kolegu iz Sovjetskog saveza Nikitu Hruščova. Godinu dana kasnije tijelo bez ruku i glave u ronilačkom odijelu pronađeno je u Chichester luci. Mnogi su zbog toga pomislili kako je nešto krivo pošlo u samoj misiji i kako se Crabb utopio.

 
Dokumenti koji su nedavno izašli u javnost pokazuju mogućnost da su Crabba oteli Sovjeti. Čini se gotovo nemoguće ili nevjerojatno da se utopio tijekom tako važne misije. Brinuli su se i kako je Crabb možda iskorišten za propagandne svrhe da bi izazvao nacionalnu sramotu.
 
To je otkriće malo poremetilo teorije o tome kako su ga uhvatili Sovjeti, a većina Britanaca vjeruje kako je ta priča s navodno njegovim pronađenim tijelom, lažna. Dokumenti pokazuju i kako je tjedan dana nakon njegovog nestanka obilježilo niz paničnih sastanaka. Podaci u dokumentima pokazuju kako je bilo jako teško na brod dovesti čovjeka bez podizanja prašine. U drugim dokumentima stoji kako je umanjivanje sramote koja je nestala tom propalom misijom bilo puno važniji zadatak nego pronalazak Crabba. Forenzičari nisu obavili autopsiju tijela, no ipak su vjerovali da je riječ o tijelu nestalog Crabba.

Umirovljeni ruski ronilac Eduard Koltsov kasnije je tvrdio da mu je prerezao grkljan tijekom podvodnog sukoba nakon što ga je uhvatio ispod ratnog broda. Nitko ne zna koliko je to točno, a danas 74-godišnji Koltsov priznao je ubojstvu u novom ruskom dokumentarcu tvrdeći kako je želio očistiti svoju savjest. Producentima je pokazao i bodež s kojim je ubio Crabba.
 
 
 
 
U tajnosti je za svoju hrabrost i posebno nagrađen. No mnogi pak vjeruju kako je njegova priča samo još jedan pokušaj zataškavanja stvari povezanih sa Crabbom. U to vrijeme Koltsov je imao 23 godine i naređeno mu je da istraži aktivnosti oko broda Ordžonikidze.
 
Tvrdio je kako ga je primijetio ispod trupa i tada ga navodno ubio. Ispričao je kako je primijetio siluetu plivača u ronilačkom odijelu kako radi nešto na djelu broda u blizini skladišta oružja. Za svoj rad tijekom Hladnog rata Crabb je nagrađen medaljom, a nestao je sa 47 godina. Vjeruje se kako njegova misija nije imala mornaričko odobrenje što je pokazatelj da je bilo riječ o špijuniranju, tj. da je radio za MI6. Jedna od teorija koja i danas prevladava je ona po kojoj su ga Rusi uhvatili i isprali mu mozak, te podmetnuli lažno tijelo.
 
Drugu teoriju zastupa njegov posljednji preživjeli rođak 61-godišnji Lomond Handley koji vjeruje da je Crabb otet, ali ne i ubijen. I da podatke o tome britanske vlasti i dalje zataškavaju.

- OGLAS -

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA