13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Huawei osvaja tržište pametnih telefona jer su Samsung i Apple preskupi

Južnokorejski Samsung i američki Apple sve brže gube udjel na svjetskom tržištu pametnih telefona zbog kineskog Huaweija, kojeg potrošači preferiraju zbog znatno nižih cijena premimum modela, pokazalo je novo istraživanje.

Tržišni podaci koje je objavila tehnološko-istraživačka tvrtka Gartner pokazali su da se udjel Huaweija na tržištu pametnih telefona povećao u godinu dana za više od četiri postotna boda, na gotovo 15 posto u zadnjem tromjesečju 2018., piše CNBC.

Njegovi konkurenti Samsung i Apple i dalje zauzimaju prvo i drugo mjesto po tržišnom udjelu, sa 17, odnosno 16 posto. Međutim, obje kompanije su izgubile svoj tržišni udio u četvrtom kvartalu na godišnjoj razini, Saumsung za otprilike 1 postotni bod, a Apple za dva postotna boda.

- OGLAS -

– Apple doista gubi popularnost zbog nekoliko stvari, pogotovo kada je u pitanju tržište u nastajanju poput Velike Kine, koje uključuje kontinentalnu Kinu, Hong Kong, Makao i Tajvan. U Kini su vodeći kineski igrači značajno podigli kvalitetu svojih pametnih telefona – izjavio je viši direktor za istraživanja u Gartneru Anshul Gupta za CNBC, prenosi SEEbiz.

Apple je u četvrtom kvartalu 2018. godine prodao 64,5 milijuna iPhone uređaja, procjenjuje Gartner. To je smanjenje od gotovo 12 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, što predstavlja najveći kvartalni pad isporuka iPhone uređaja na godišnjoj razini od prvog kvartala 2016. godine.

Ta kompanija priopćila je da je prodaja usporena uglavnom zbog lošeg poslovanja u Kini. Najnoviji rezultati pokazuju da je prihod od prodaje iPhonea u proteklom tromjesečju na godišnjoj razini pao za 15 posto, na što je izvršni direktor Tim Cook rekao da su uzroci to što potrošači „zadržavaju svoje iPhone nešto dulje nego u prošlosti” i „makroekonomski čimbenici, osobito na tržištima u razvoju”.

– Kada pogledate vodeće pametne telefone Huaweija, ili Oppoa i Vivoa, oni imaju značajke koje se mogu naći i u vodećim telefonima tvrtki Samsung i Apple, no u isto vrijeme cijene su prilično niske – kazao je Gupta.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA