5 C
Sarajevo
25.04.2024

Njemačka očekuje dogovor u vezi s proračunom EU za nekoliko dana

NJEMAČKO predsjedništvo EU optimistično je da će rješenje za spor u vezi s višegodišnjim proračunom EU i planom za oporavak biti pronađeno za nekoliko dana, što će omogućiti isplatu milijardi eura pomoći državama članicama za oporavak od pandemije, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

“U posljednjoj smo fazi pregovora, nije lako, kako svi znamo”, rekao je Maas.

“Ali apsolutno sam siguran da ćemo moći donijeti odluke u idućih par dana koje se tiču proračuna EU i plana za oporavak, tako da možemo deblokirati novac”, dodao je.

- OGLAS -

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijardi bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Mađarska i Poljska blokirale su prošli tjedan donošenje dijela paketa o sedmogodišnjem proračunu EU i plana za oporavak jer se ne slažu s mehanizmom uvjetovanja isplate europskih sredstava poštivanjem vladavine prava.

Veleposlanici država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti, koji se službeno naziva uredba o zaštiti proračuna EU. Ta je odluka poslana na usvajanje državama članicama pisanim postupkom.

Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o VFO-u i odluku o vlastitim proračunskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što blokiraju Varšava i Budimpešta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA