13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Dom Lordova o Srebrenici: Važno je graditi mostove. Ujedinjeni protiv mržnje

Sinoć je u u Domu Lordova u Londonu predstavljena tema za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. Tema za 2019 godinu je “Premošćavanje podjelesuprotstavljanje mržnji”.  Temu je predstavio državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu, Rt. Hon. Clan Parlamenta Jamesa Brokenshirea.  

Svake godine humanitarna organizacija Remembering Srebrenica odabire temu koja odražava jedan aspekt genocida koji setreba obilježiti, ali i govori o zajednicama ovdje u Velikoj Britaniji. Tema će biti  obilježena mnogobrojnim  komemoracijama koje će se održati širom zemlje tokom obilježavanja sedmice sjećanja  genocida u Srebrenici,7-14 jula 2019. godine.  Sa ovogodišnjom temom  “Premošćavanje podjele suprotstavljanje mržnji“ nastoje inspirisati  ljude da spriječe one koji žele podijeliti zajednice i da se slave oni koji grade mostove između zajednica i mijenjaju stavove i ponašanja kod drugih kako bi i oni gradili  vlastite mostove u cilju premošćavanja mržnje i podjela u društvu.

Organizacija Remembering Srebrenica je osnovana 2013 godine i sjedište je u Birminghamu, Velika Britanija.  Do sada su uspjeli da obrazuju vise od 90.000 mladih britanaca genocidu u Srebrenici, organizovali se preko 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Takođe su organizovali da 1200 britanaca posjeti memorijalni centar Potočari.

- OGLAS -

U okviru predstavljanja ovogodisnje teme za obilježavanje genocida u Srebrenici prisutnima su se obratili predstavnici  najvecih politickih partija Velike Britanije. Lord Bourne iz Aberystwytha, ministar za vjeru je govorio o posjeti memorijalnom centru Potočari i važnosti da svi trebamo da se suprostavimo mržnji i podjelamaRt Hon. Lord Pickles, specijalni izaslanik premijera za pitanja Holokausta; Richard Burden MP, potpredsjednik APPG-a; Rt Hon. Ian Blackford MP, vođa škotske nacionalne stranke Westminster grupe je govorio o važnosti obrazovanja mladih ljudi kao jednog od najboljih načina suprostavljanja i sprečavanja rasizma, diskriminacije i mržnje; Rt Hon. Baroness Warsi, bivši viši državni ministar u Ured za vanjske poslove i Komonvelt  je govorila o islamofobiji i mržnji kao obliku kriminala koji je u Velikoj Britaniji u zadnjih nekoliko godina u stalnom porastuThe Rt. Hon. Gospodin Wallace iz Tankerness QC; prijedorčanka Amra Mujkanović koja potječe iz porodice u kojoj su tri generacije preživjele logore smrti od Aušvica do Omarske. Na kraju je mlada Amina Mekić, bivša učenica BH dopunske škole u Birminghamu pročitala Molitvu za sve žrtve genocida.

Dr. Vakar Azmi OBE (Waqar), predsjednik Fondacije “Remembering Srebrenica”, izjavio je: “S porastom zločina iz mržnje, kao i onih koji šire mržnju, nadamo se da će tema “Sjećanja na Srebrenicu” 2019. nadahnuti ljude na obilježavanje Srebrenice da bi pomogli ujedinjenju zajednica protiv mržnje i pomogli u promjeni stavova i ponašanja kada je riječ o važnosti izgradnje mostova.”

Predstavnici BH zajednice u UK iskoristili su priliku da se još jednom zahvale Lordu Bournu na otvaranju Bosanske kuće u Birminghamu (Novembar 2018).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA