15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Vučić pisao Trumpu: Srbija ne može problem riješiti sama

U pismu se navodi:

„Ekselencijo, poštovani predsjedniče,

Dozvolite mi da Vam zahvalim na podršci koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, a posebno na podršci našim naporima za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- OGLAS -

Vašim ljubaznim pismom od 14. decembra još jednom ste istakli spremnost SAD da pomognu u dijalogu Beograda i Prištine, kako bi se našlo rješenje za vjekovni problem Kosova i Metohije.

Vjerujte, poštovani predsjedniče, da nikom nije više stalo do rješenja do mojoj zemlji, jer je problem Kosova i Metohije teško breme, prije svega, za Srbiju i srpski narod. Posvećeni smo dijalogu i pristupamo mu hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih nas na Zapadnom Balkanu. Ispunili smo i sve naše obaveze iz Briselskog sporazuma.

Međutim, Srbija ne može da riješi taj težak problem sama. Bez obzira na našu volju i vjeru, takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga. One ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji, nego i ugrožavaju život Srba na Kosovu i Metohiji, čija prava moramo da branimo i štitimo. Naglašavam još jednom: istog trenutka kada Priština ukine tu nerazumnu i štetnu mjeru, spremni smo da nastavimo dijalog u potrazi za trajnim i održivim rješenjem.

Želim ovim pismom da još jednom istaknem i svoju čvrstu opredjeljenost da zajedničkim snagama obogaćujemo odnose naših dviju zemalja. Ponosan sam što se moja zemlja u dva svjetska rata borila na strani prava i pravde i što smo bili saveznici. Prošle godine smo obilježili vijek od kada se srpska zastava vijorila nad Bijelom kućom, u čast hrabrosti Srbije i žrtava koje je podnijela u Prvom svjetskom ratu.

Podsjećajući se našeg istorijskog savezništva kroz taj svijetli primjer zajedničke prošlosti, želim da Vam još jednom uputim poziv da posjetite Srbiju kao prvi američki predsjednik poslije, bezmalo, četrdeset godina.

Uz srdačne pozdrave, primite, ekselencijo, najbolje želje za dalji napredak Vaše zemlje i blagostanje američkih građana, kao i izraze mog dubokog uvažavanja“, navodi se u pismu predsjednika Vučića upućenog Donaldu Trampu, saopštila je Pres služba predsjednika Republike.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA