Vijesti
Uvijek se sjetite Vukovara, ako i sada ne prepoznate Vukovar, može vam se desiti opet sve!
Zaboravili ste Vukovar, pa se desila Srebrenica! Vukovar sravnjen, samo da ne bude zaboravljen!
Godišnjica pada grada heroja. Vukovar. Današnji dan, 1991. godina. Ova emisija. Još uglavnom niko ne vjeruje da će u BiH izbiti rat iako Hrvatska gori. Cijela država i region su očekivali šta ćemo reći, Vukovar je pao ili je oslobođen.
Vukovar je pao, bila je najava u ovoj emisiji i ujedno odjava jednog užasnog događaja – pao je jedan grad. Od tog CD-a do dan-danas, svake godine u ovoj emisiji ponavljamo istu najavu, samo joj dodajemo, kao na spisku, nova mjesta stradanja.

Najava stara 31 godinu, svake godine na nju samo dodavano: „Ko nije prepoznao Vukovar, tome se desio Mostar, Keraterm, Omarska, Krajina, Prijedor, Posavina, Bijeljina, Hercegovina, Sarajevo, Foča, Goražde, Brčko, Srebrenica, Oluja, Bljesak, Knin, Slavonija, Kosovo, Makedonija… Vratite se na početak i uvijek se sjetite Vukovara, ako i sada ne prepoznate Vukovar, može vam se desiti opet sve, i još opet- Kosovo, Crna Gora, Makedonija, Bosna... Svake godine, nakon rata, reporter, TV ekipa ove emisije u Vukovaru. Svake godine tražimo nešto novo, otkriveno o starom, strašnom zločinu. Ove godine pratimo našeg brata Marija Mihaljevića, pjesnika, autora bezbroj jugoslovenskih i hrvatskih muzičkih hitova, ali i žestokog intelektualca, kritičara vlasti i društvenih... hm... pojava. Naime, na jednoj Vukovar-spomen ploči- u pomen stradalih, od jučer, uklesani su stihovi našeg, svjetskog, Marija Mihaljevića. Lako je shvatiti koliko je pjesniku teško da napiše nešto o gradu koji je pao, pa ustao, pa preživio, pa opet pada. „Znamo, Vukovar je sravnjen, ali najgore je ako je zaboravljen. Znamo, Vukovar je obnovljen, ali najgore ako nije svaki dan voljen.” Samo zamijenite ime Vukovara sa imenom vašeg stradalog grada i eto vam univerzalnih stihova opomene za svaki vaš-naš uništeni grad.

 

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.