6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Sjeverna Koreja bi mogla tražiti ‘novi pravac’ nakon pregovora o denuklearizaciji sa SAD

Nakon što su Sjedinjene Države ignorisale jednogodišnji rok za nuklearne pregovore, Sjeverna Koreja se više ne osjeća dužna da ispunjava svoje obaveze, uključujući i zaustavljanje nuklearnog testiranja, saopšteno je iz ove zemlje uz navode da sada mogu ‘tražiti novi pravac’.

Sjevernokorejski lidr Kim Jong Un odredio je 31. decembar 2019. godine kao rok za Sjedinjenje Države da ponude nove prijedloge kako bi se razgovori o denuklearizaciji nastavili, a savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien rekao je da je u to vrijeme, Washington bio otvoren za razgovore.

O'Brien je rekao da se nada kako će se Kim pridržavati obaveza o denuklearizaciji na koje se obvezao tokom samita sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

- OGLAS -

“Ne vidimo razlog zbog kojeg bismo jednostrano bili vezani za obaveze koje druga strana ne poštuje”, rekao je Ju Yong Chol, savjetniku misiji Sjeverne Koreje u Ujedinjenim nacijama u Ženevi.On je također optužio Sjedinjene Države za primjenu ‘najbrutalnijih i neljudskih sankcija’.

“Ako Sjedinjene Države nastave sa provođenjem jednostranih zahtjeva i ustraju na nametanju sankcija, Sjeverna Koreja može biti primorana da traži novi put”, rekao je Ju uz navode da ako SAD nastave sa neprijateljskom politikom prema Sjevernoj Koreji, neće biti denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Početkom oktobra prošle godine Sjeverna Koreja je napustila pregovore o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama jer, kako su tada izjavili, predstavnici SAD-a nisu htjeli da se odreknu starog stava i viđenja stvari.

“Amerikanci su postavili velika očekivanja od ovih razgovora najavama fleksibilnijeg pristupa, novog metoda i kreativnih rješenja, ali su nas duboko razočarali i uništili naš entuzijazam nakon što za pregovarački sto nisu iznijeli nijedan prijedlog”, rekao je tada glavni pregovarač Severne Koreje Kim Mjong Gil.

Sjeverna Koreja je u decembru upozorila da bi se mogla okrenuti neodređenom ‘novom pravcu’ ukoliko Sjedinjene Države ne ispune svoja očekivanja sa novim pristupom pregovorima.

Američki vojni zapovjednici rekli su kako bi taj korak mogao uključivati testiranje raketa dugog dometa, koje je Sjeverna Koreja suspendovala 2017. godine, zajedno sa ispitivanjem nuklearnih bojevih glava.

U ranijim, neuspjelim razgovorima, rečeno je da bi Sjeverna Koreja mogla razmotriti odustajanje od svog arsenala ukoliko Sjedinjene Države pruže osiguranje uklanjanjem svojih trupa iz Južne Koreje i povuku svoj takozvani ‘nuklearni kišobran’ zaštite Južne Koreje i Japana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA