12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

“Ryanair” prevezao osam puta više putnika iz Banjaluke

Prema njihovim podacima, u odnosu na oktobar, kada su započeli letovi irskog niskobudžetnog operatera “Ryanair” za Stokholm, u novembru je broj opsluženih putnika na banjalučkom aerodromu povećan za gotovo osam puta, imajući u vidu da je u oktobru opsluženo 1.876 putnika, a u novembru 8.265.

Prvi “Ryanairov” let s banjalučkog aerodroma desio se 30. oktobra, a uslijedili su redovni letovi za Stokholm u Švedskoj, Šarlero u Belgiji kod Brisela i Memingen u Njemačkoj kod Minhena, sve linije po dva puta sedmično. Nedavno su započeti letovi i ka Berlinu, pa se očekuje dodatno povećanje broja putnika.

Broj putnika nastavio se povećavati i u decembru, na 8.277. U cijeloj 2018. godini kroz banjalučki aerodrom prošlo je 36.180 putnika, odnosno 3.015 prosječno po mjesecu. Ukoliko trend od više od devet hiljada putnika mjesečno bude nastavljen, ostvariće se predviđanje “Ryanaira” da bi oni putem ovog aerodroma ukupno godišnje mogli prevesti oko 100.000 putnika, imajući u vidu da će i ove godine gro letova biti njihovim avionima.

- OGLAS -

U oktobru su na Aerodromu Banjaluka bile 153 avionske operacije, a narednog mjeseca 166, dok su u decembru zabilježene 154 operacije.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja RS, kaže da su ispunjena očekivanja i planovi te najavljuje nove radove kad je u pitanju aerodrom.

“Vlada RS pruža punu podršku za dalji razvoj aerodroma i to je u ovom trenutku najvažnije”, kaže on.

S obzirom na to da je Vlada RS i za ovu godinu predvidjela subvencije za aerodrom u visini od 1,9 miliona maraka, ostaje da se vidi kakav će biti interes “Ryanaira” da leti u slučaju da aerodrom ostane bez subvencija i da Uprava bude morala povećavati naknade.

Bilo kako bilo, naglo povećanje broja putnika dovelo je do pozitivnih efekata za privredu banjalučke regije i rast turizma, a putnici koji lete “Ryanairom” kažu da na aerodrom dolaze putnici čak i iz Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke, Beograda i drugih gradova u regionu.

Činjenica je, takođe, da je prema podacima Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH u vrijeme naglog porasta putnika s banjalučkog aerodroma došlo do određenog pada broja putnika s tuzlanskog aerodroma, koji je i dalje značajno prometniji od banjalučkog. Naime, u oktobru, dakle prije rasta prometa banjalučkog aerodroma, u Tuzli su opslužena 50.122 putnika, dok su narednog mjeseca opslužena 30.763, a u decembru 39.471.

Ukupno gledano za sva četiri aerodroma u BiH, opsluženo je 1.696.098 putnika, od čega na Sarajevo otpada 1.046.635, 584.610 na Tuzlu, 28.673 na Mostar, a 36.180 na Banjaluku.

Inače, na Aerodromu Banjaluka počinje ljetna sezona letenja, što znači više sedmičnih letova za Beograd, a i nekoliko čarter linija za pomorske destinacije u Turskoj i Crnoj Gori.

Duško Perović, šef Predstavništva RS u Rusiji, prije nekoliko dana potvrdio nam je i da se privode kraju razgovori o mogućem uspostavljanju linije iz Banjaluke ka Moskvi. Perović nam je rekao da bi linije prema Banjaluci trebalo da uspostavi kompanija “Ir Aero” nekoliko puta sedmično. Perović je rekao da je uslov da letovi krenu mogućnost prosječnog popunjavanja aviona oko 70 odsto po letu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA