Vijesti
Zajednička sjednica vlada Mađarske i Srbije u Subotici U ponedjeljak se u Subotici održava zajednička sjednica vlada Mađarske i Srbije, a rad najviših dužnosnika dvije zemlje počeo je u nedjelju susretom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana
#

 „Vučić i Orban su konstatirali da su odnosi dviju zemalja na najvišoj razini u zajedničkoj povijesti, kao i to da su zasnovani na međusobnom razumijevanju i povjerenju, kao rezultatu višegodišnje suradnje“, prenijela je agencija Tanjug.

Predsjednik Vučić i premijer Orban razgovarali su i o mogućim novim mađarskim investicijama u Srbiji, kao i o konkretnim mjerama za realizaciju zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata, posebno o izgradnji plinovoda Turski tok.

Vučić je, prenosi agencija, zahvalio na otvorenoj i snažnoj potpori Mađarske eurointegracijama Srbije.

Peta zajednička sjednica srbijanske i mađarske vlade bit će održana u hotelu u središtu Subotice.

Praksa redovitih sastanaka premijera i ministara dvije susjedne zemlje započela je srpnja 2014. u Beogradu, a prošla je održana u Budimpešti 2. veljače 2018, kada je potpisano 10 konkretnih ugovora. 

"Očekuje se da će ovog puta najviše riječi biti o suradnji u području prometa, prije svega o renoviranju pruge Budimpešta - Beograd, izgradnji i popravci pograničnih lokalnih putova, ali i daljnjem poticanju mađarskih tvrtki da ulažu u Srbiju", izjavio je na subotičkoj Pannon televiziji zamjenik državnog tajnika u Ministarstvu vanjske trgovine i inozemnih poslova Levente Magyar.

Tanjug prenosi da mađarska vlada znatna sredstva ulaže i u projekte mađarske manjine u Vojvodini.

Njima je prošle godine odobreno 10 milijardi forinti (nešto više od tri milijuna eura) za ukupno 6200 gospodarskih planova.

Zajednički se koriste i europski, IPA fondovi za pogranične projekte, u koje spadaju i obnova željezničke trase na linijama Subotica-Szeged-Baja, zatim izgradnja kulturnih centara u mjestima Morahalom i Palić, te drugi programi, prenosi Hina.            

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.