8.8 C
Sarajevo
18.04.2024

Delegacija EU zgrožena prikazima tretmana štićenika Zavoda u Pazariću

Iz Delegacije Evropske unije u BiH saopćeno je da su zgroženi šokantnim prikazima navodnog lošeg tretmana djece i odraslih štićenika Zavoda u Pazariću, u trenutku obilježavanja Svjetskog dana djeteta i 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta čija je potpisnica i Bosna i Hercegovina.

– Očekujemo od nadležnih vlasti da bez odlaganja temeljito istraže ove navode i osiguraju brz i adekvatan institucionalni odgovor. U međuvremenu je izuzetno važno osigurati odgovarajuću dodatnu brigu za korisnike Zavoda u Pazariću, jednako kao i za korisnike usluga svih ostalih institucija za zbrinjavanje – navode iz Delegacije.

Ističu da su zaštita i promocija prava djeteta i osoba s invaliditetom obaveza i odgovornost nadležnih vlasti i institucija u BiH.

- OGLAS -

– Sistematsko rješenje za osiguranje jednakog pristupa socijalnoj zaštiti i uslugama za djecu s različitim sposobnostima trebaju uvesti nadležne institucije u cijeloj zemlji. Evropska unija će nastaviti da podržava BiH u naporima na transformaciji institucija socijalne zaštite i jačanju modela alternativne socijalne skrbi utemeljenih u zajednici za djecu bez roditeljskog staranja i djecu i odrasle s invaliditetom – navedeno je u saopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA