Vijesti
Zasjedanje Skupštine UN-a u New Yorku: Grlić Radman traži podršku susjednih zemalja za otvaranje pregovora BiH s EU-om Šef hrvatske diplomatije ističe da se "sve zemlje zapadnog Balkana moraju priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici".
#

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak u Njujorku da je pozvao kolege iz Italije i Slovenije da se "snažno založe" za skoro otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održana je trilaterala ministara vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije koji su se sastali i s kolegama sa zapadnog Balkana.

"Zamolio sam italijanskog kolegu (Antonia Tajanija) i slovensku kolegicu (Tanju Fajon) da se snažno založimo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom krajem ove ili početkom iduće godine", rekao je Grlić Radman, javlja Hina.

Rekao je i da se založio "za što skorije članstvo zapadnog Balkana u EU-u, ali na osnovu vlastitih postignuća, kriterija o proširenju".

Šef hrvatske diplomatije ističe da se "sve zemlje zapadnog Balkana moraju priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici". 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.