15 C
Sarajevo
26.04.2024

Maas: Brisel treba pregovarati s Washingtonom s više samopouzdanja

Šef njemačke diplomacije Heiko Maas izjavio je kako je u transatlantskim odnosima došlo do strukturalnih promjena na koje Evropa mora biti spremna.
 
Maas je u intervjuu za Njemačku novinsku agenciju (DPA) istakao kako je nečuveno da za mnoge odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saznaje posredstvom društvene mreže Twitter. Dodao je da i veliki dio američke javnosti o odlukama Bijele kuće saznaje na predsjedničkom nalogu na toj društvenoj mreži, prenosi Anadolu Agency (AA).
 
On je uoči odlaska u New York radi sjednice Generalne skupštine kazao kako se ranije iz Evrope mnogo češće išlo na konsultacije u SAD, a da je to rijedak slučaj od useljenja Donalda Trumpa u Bijelu kuću.
 
Maas je istakao da Njemačka želi obnoviti intenzivni dijalog i saradnju sa SAD-om.
 
– Došlo je do strukturalnih promjena u transatlantskim odnosima. Neće to nestati nakon Trumpa. U Njemačkoj, ali i u Evropi moramo biti spremni na to u strateškom smislu -, kazao je Maas.
 
Ističući kako Evropska unija mora imati više samopouzdanja u odnosima sa SAD-om, Maas je kazao da su ovogodišnji događani bili poučna lekcija Briselu.
 
– Mi, Evropljani, ne trebamo sjediti kao miš pred zmijom i čekati šta će drugi dan biti objavljeno na Twitteru -, poručio je Maas.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA