Vijesti
Završen Vučićev i Dodikov sastanak: Šta su dogovorili? Dodik je naglasio da je "srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega Sjedinjenih Američkih Država".
#

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. Dvojica sagovornika ocijenili su da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijeli region. 

Dodik je istakao da se "protiv RS i srpskog  naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći".

Кao primjer za to, Milorad Dodik je ukazao "na obilježavanje Dana RS i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su obični događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage RS predstavili kao prijetnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni spomenuli".

Dodik je naglasio da je "srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega Sjedinjenih Američkih Država". 

Predsjednik Vučić je ocijenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika RS užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu.

“Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rješenje”, dodao je predsjednik Vučić.

Predsjednik Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u RS da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

Predsjednik Vučić je istakao da je "svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov prijedlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS".

“Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtjev da se sa bilo čim saglase ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, naglasio je Vučić.

Predsjednik Vučić je ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjoj Luci obrazloži svoj prijedlog.

Predsjednik Vučić i Dodik razgovarali su i o tome da Republika Srbija priprema značajnu finansijsku podršku RS te da će o tome timovi dvojice predsjednika i dvaju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavijestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i RS, uključujući i zajednički sastanak dvaju vlada, za 27. januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Republike Srbije i RS. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.