1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

NA ŠTA SE SPREMA RS? “Rezervni sastav daće novu bezbjedonosnu snagu RS”

također kazao je da će pomoći u kontrolisanju migrantske krize

– Prijedlog koji će ići u izmjenama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima biće da rezervni sastav čini 20 odsto od aktivnog sastava MUP-a. Taj procenat nećemo odmah uvesti, jer će jedini način prijema rezervnog sastava biti putem konkursa, kao kada se primaju kadeti na Akademiju – pojasnio je Lukač.

Rekao je da je formiranje rezervnog sastava policije neophodno zbog povećane potrebe prisustva policije na područjima Republike Srpske zahvaćenim migranskom krizom.

- OGLAS -

Lukač je naveo da u Grčkoj ima više od 80.000 novih migranata koji se tu neće zadržati, već će ići dalje prema Evropi, a jedina otvorena ruta je preko BiH, prenosi Slobodna Bosna.

– Migranska kriza nam posljednjih godina uzrokuje određene probleme u funkcionisanju. Određen broj ilegalnih migranata je bez dokumenata i moramo naći mogućnosti da adekvatno odgovorimo tom zadatku – dodao je Lukač.

Prema njegovim riječima, Granična policija BiH ne može odgovoriti svemu tome jer nema dovoljan broj ljudi. 

– Trenutno iz Republike Srpske do stotinu policajaca sa Graničnom policijom kontroliše granicu i pokušavaju vraćati migrante nazad, ali granica je razuđena i oni na taj način ulaze u Srpsku i BiH – istakao je Lukač.

Lukač je pojasnio da rezervni sastav kao organizovana snaga može pomoći i tokom elementarnih nepogoda.

On je pojasnio da u MUP-u već nekoliko godina razmišljaju o uvođenju rezervnog sastava policije, kao što su to učinile Hrvatska i Srbija.

Govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, Lukač je rekao da će novi zakon biti liberalan i svim licima koja nemaju kriminalnu prošlost omogućiti da pribave naoružanje. 

– Potpuno smo ukinuli oporezivanje lovačkog naoružanja tako da sada svi lovci mogu raspolagati sa većim brojem pušaka –  naglasio je Lukač.

Smatra da zakon prema svima treba biti isti.

Osvrćući se na novi zakon o javnom okupljanju, Lukač je naveo da on neće ići u setu sa zakonima koji će se sada naći u Narodnoj skupštini jer se očekuju i prijedlozi iz OEBS-a da bi bio u skladu sa evropskim normama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA