15 C
Sarajevo
28.03.2024

Komšić: Zakon o javnim nabavkama veliki izvor korupcije u BiH

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, na današnjoj press konferenciji je podsjetio, da je prošle godine usvojeno mišljene Evropske komsije za BiH i da je navedeno 14 prioriteta koji su neophodni da bi BiH krenula ka punopravnom članstvu EU.

“Riječ je o historijskom dokumentu za BiH. Tamo je sadržajno pobrojano što BiH treba. To je cijeli prijedlog mjera koji suštinski treba da promijene BiH. Koliki je kapacitet u BiH da to realizujemo, to će pokazati ljudi u politici i političke stranke”, naveo je Komšić.

Kako je rekao, učinilo mu se da su pozdravljali to mišljenje, a da ga nisu ni pročitali.

- OGLAS -

Također, rekao je da je zbog drugih događaja oko posjete ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, zasjenjeno to što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao na tom sastanku, odnosno osporio mogućnost da on i njegova stranka učestvuju u realizaciji tih 14 prioriteta.

“Tu dolazi do određenog zaokreta kad govorimo o mišljenu Evropske komisije. Tih 14 prioriteta se mogu podijeliti u dvije grupe, a to je vladavina prava i poštivanje osnovnih ljudskih prava građana BiH. To su krupne stvari, tu se traže izmjene i propisa koji se tiču vladavine prava, pravosuđa itd. I plus se traže izmjene propisa koji zadiru u suštinu sadašnjeg ustavnog uređenja”, naveo je.

Napomenuo je da su oni kao stranka uputili cijeli set ozbiljnih zakonskih i ustavnih rješenja za koje misle da su na tragu onoga što traži Evropska komisija.

“Tu je prijedlog Ustava, tu su izmjene Izbornog zakona, tu je Zakon o javnim nabavkama, i tu su tri zakona koja se tiču rada VSTV-a. Zakon o javnim nabavkama jesu veliki izvor korupcije u BiH, to treba urediti da se korupcija svede na najmanje. Danas smo u prilici da idemo sa izmjenama zakona koja se tiču VSTV-a, vodeći računa ne samo ono što je tražila Evropska komisija od nas nego i u oblasti pravosuđa u BiH”, rekao je Komšić i potcrtao da nema nikoga kome više treba objašnjavati u kakvom stanju je pravosuđe u BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA