-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Direktor CIP-a tvrdi da ne zna ništa o razlozima hapšenja njegovog zamjenika

“Bio je moj projektant, pa sam ga uzeo za pomoćnika, a zatim postavio za zamjenika. Sve drugo što se desilo niti znam, niti sam znao, niti mogu da verujem. I nemam nikakve druge informacije”, rekao je Ignjatović i dodao da ga je smjenio.

Insajder je podsjetio da su 2. marta uhapšeni zamjenik generalnog direktora Instituta CIP i još četiri osobe, zbog sumnje da su počinili krivično djelo trgovina uticajem, odnosno da su primili mito prilikom angažovanja podizvođačke firme u okviru projekta izgradnje stanova za pripadnike službi bezbjednosti.

Precizirano je da su uhapšena dva predstavnika CIP-a, vlasnik preduzeća Vodogradnja iz Vranja i direktor ogranka turske kompanije Tasjapi u Srbiji.

- OGLAS -

Kako je objašnjeno u saopštenju Tužilaštva, službenici CIP-a i direktor firme Tajsapi, čija imena nisu saopštena već samo inicijali, osumnjičeni su da su tražili od vlasnika preduzeća Vodogranja 20.000  eura  da bi ga angažovali za podizvođača.

Milutin Ignjatović u izjavi za Inasjder je naveo da što se tiče posla CIP-a nakon hapšenja, problem ne postoji, jer greška nije napravljena u projektima.

“CIP ne odlučuje koga će neka firma da uzme za podizvođača”, kazao je Ignjatović.

Tužilaštvo je u subotu saopštilo da je glavni izvođač “grubih radova”, preduzeće Tasjapi, zaključilo ugovor s preduzećem Vodogradnja kao podizvođačem, iako je drugo preduzeće dalo povoljniju ponudu za snabdevanje betonom.

U saopštenju se navodi i da su službenici CIP-a od takođe osumnjičenog vlasnika Vodogradnje zahtevali novac kako bi uticali na druga službena lica u CIP-u da tokom nadzora na terenu, ne evidentiraju eventualne propuste u kvalitetu betona i izvedenih radova.

CIP je zadužen za nadzor, a tursko preduzeće Tajsapi glavni je izvođač na projektu gradnje stanova, koje će po cijeni ispod tržišne moći da kupe pripadnici službi bezbjednosti.

Mihajlović: Velika i ozbiljna bruka za CIP

Ministarka građevinarstva, sobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je danas, odgovarajući na pitanja novinara Insajdera povodom tog slučaja, kazala da je to bruka za CIP i da su nadležni dobro reagovali.

Ona je rekla da će ugovor i sve ostalo biti preispitano ako nadležne službe utvrde da je to potrebno.

“Ovo je velika i ozbiljna bruka za CIP i tu neke stvari moraju da se mijenjaju. Ali, šta god da se dešavalo odgovornost je individualna i kada je nešto dobro i kada je loše. Mnogi bi voleli da to sada tretiraju kao neko pravilo, ali ovo je incident”, kazala je Mihajlović.

Dodala je da je važno da institucije rade svoj posao i da su “prevaranti uhvaćeni”.

Dodala je da su firme u tom postupku dobile posao na javnom pozivu, a “ne tako što im je neko dao posao”, i da je izvođač uvek direktno odgovoran svom partneru iz ugovora i da on zatim bira podizvođača.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA