20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Macron: Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron kazao je danas da Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici. Obračajući se povodom 25. godišnjice jednog od najstrašnijih zločina na tlu Evrope, Macron je poručio da Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija

“Mržnja je, prije 25 godina, dovela do neopisivog užasa. Obraćam vam se danas kako bih iz Francuske poslao poruku solidarnosti. Francuske koja pamti i uvijek će pamtiti patnju koju je vaša zemlja iskusila prije 25 godina, u najmračnijim trenucima koje je Evropa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata. 11. jula 1995. godine, i u danima koji su uslijedili, ovdje, u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini se desila jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji. Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni”, kazao je Macron.

Sa dubokim emocijama pozdravljam preživjele genocida i njihove porodice, i izražavam im iskreno saučešće, naveo je francuski predsjednik.

- OGLAS -

“Uprkos trenutnoj zdravstvenoj krizi, bilo je izuzetno važno da se okupimo i da obilježimo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i da odamo počast žrtvama. Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija. Ova neizbrisiva mrlja na našem zajedničkom sjećanju nas tjera da tražimo istinu i pravdu. To je neophodno za mirni suživot različitih zajednica”, kazao je Macron.

Dvadeset pet godina nakon ovih tragičnih događaja, još mnogo toga se treba uraditi da bi došlo do pomirenja i mirnog suživota za sve u Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, koji je još uvijek obilježen konfliktom iz devedesetih, dodao je.

“Svi moramo prihvatiti prošlost. Nema prostora za poricanje historije ili revizionizam, niti za veličanje osuđenih ratnih zločinaca u zemlji i regionu koji su izrazili želju da se pridruže Evropskoj uniji i time pridržavaju vrijednostima EU. Evropski projekat je izgrađen na ključnim vrijednostima kao što su mir, pravda, pomirenje među narodima, sloboda i demokratija. Ove vrijednosti ostaju u centru današnje evropske težnje. Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan moraju imati mogućnost da traže pravdu, ali i da postignu pomirenje. Nadam se da pomirenje Francuske i Njemačke i izgradnja zajedničke evropske budućnosti mogu služiti kao inspiracija. Dijelimo zajedničku budućnost, a to je evropska budućnost. Zato želim naglasiti da je Francuska uz vas kao što je uvijek i bila, na vašem putu ka pomirenju i izgradnji budućnosti mira i prosperiteta u ujedinjenoj Evropi. Hvala vam”, stoji u poruci predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

Ove godine u mezarju u Memorijalnom centru u Potočarima kopa se devet žrtava genocida iz jula 1995. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA