7 C
Sarajevo
23.04.2024

Komisija UN-a: Moguće da su izraelski vojnici počinili zločin protiv čovječnosti

Istražni tim formiran uz podršku UN saopćio je u četvrtak da su izraelski vojnici svjesno otvarali vatru po civilima i kako je moguće da su počinili zločine protiv čovječnosti tokom gušenja palestinskih demonstracija u pojasu Gaze u prošloj godini kada je  ubijeno 189 ljudi.

Nezavisna istražna komisija, čiji je mandat odobrilo Vijeće UN-a za ljudska prava, saopćila je da su vojni snajperisti otvarali vatru na više od 6.000 ljudi koristeći bojevu municiju kako bi odvratili demonstrante od ograde koja se nalazi na granici palestinske enklave i Izraela.

Komisija navodi u svom izvještaju objavljenom danas da su civili koji “nisu predstavljali trenutnu prijetnju” među ubijenima i ranjenima. Komisija je priznala da je značajan nivo nasilja bio prisutan u protestima ali naglašava da to nije preraslo u borbenu kampanju, praktično odbacujući izraelske optužbe o “terorističkim aktivnostima” oružanih palestinskih grupa.

- OGLAS -

U izvještaju se također kritikuje Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, što nije spriječio puštanje zapaljivih zmajeva i balona tokom  protesta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA