6.6 C
Sarajevo
19.03.2024

Sarajevo Film Festival najbolji u programu Kreativne Evrope

Od 95 prijava filmskih festivala iz brojnih zemalja Evrope, među kojima su Francuska, Italija, Njemačka, Poljska, Norveška, Finska, Gruzija, Ukrajina, Grčka, Hrvatska, Srbija…, uvjerljivo najbolje rangiran je projekat Sarajevo Film Festivala sa osvojenih 98,5 poena od mogućih 100.

“Aplikacija Sarajevo Film Festivala koju su nezavisni eksperti Kreativne Evrope ocijenili najboljom znači da je prepoznat kvalitet Festivala i koncept koji je spoj najbolje regionalne, evropske i svjetske kinematografije u prikazivačkom kao i sektoru razvoja i poticanja filmske industrije (CineLink Industry Days) te obrazovnom sektoru koji pokriva program Talents Sarajevo. Kreativna industrija će se od posljedica pandemije koronavirusa oporavljati godinama. U ova izazovna vremena za filmske festivale i filmsku industriju u cjelini, ovakva odluka Kreativne Evrope znači mnogo. Podrška Kreativne Evrope i ovako rangirana aplikacija je znak prepoznatljivosti kvalitete koncepta Festivala kao centralne platforme za filmsku industriju Jugoistočne Evrope, kao i njegove realizacije, te kao takva šalje ohrabrujuću poruku filmskim radnicima u regionu”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Kreativna Evropa je program Evropske komisije za podršku i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i audiovizuelnog sektora. Poziv Kreativne Evrope “Podrška filmskim festivalima” raspisuje se dva puta godišnje, a mogućnost apliciranja imaju filmski festivali iz 38 zemalja.

- OGLAS -

26. Sarajevo Film Festival će biti održan od 14. do 21. augusta 2020.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA